Berbecut cu caise


Berbecut cu caise

Faptul ca am pregatit acest berbecut cu caise are o mare legatura cu Sylvia, mai precis cu un cadou pe care l-am primit de la ea: condimentul Raz el Hanout. Asadar, ii multumesc Sylviei ca mi-a satisfacut curiozitatea (pe care tot ea mi-a starnit-o cu preparatele de pe blogul sau) si va recomand sa-i treceti pragul bucatariei, unde veti gasi mai multe informatii despre acest condiment, precum si multe alte bunataturi gatite cu pasiune si pricepere. (De altfel, aceasta nu a fost singura singura surpriza pe care mi-a facut-o Sylvia, dar voi vorbi despre asta intr-o postare viitoare).

Pana atunci, sa ne asezam la masa! Fiind mare amator de carne de miel/oaie/berbecut, am decis sa pregatesc un preparat cu specific marocan (avand acum si condimentul potrivit), berbecut cu caise.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de berbecut, taiata cuburi; 250 g caise deshidratate; 6 curmale proaspete, taiate in doua, fara samburi; 1 ceapa, tocata julien; 1 lingura de menta verde, tocata; 1 lingura de coriandru verde, tocat; 2 graunte de usturoi, zdrobite; 5 linguri suc de portocale; 4 linguri ulei de masline; 1 lingurita condiment Raz el Hanout; un praf de nucsoara macinata; 1 lingura seminte de susan; 1 lingura pasta de tomate; sare si piper dupa gust.

Preparare berbecut cu caise: Peste cuburile de berbecut adaugati menta, patrunjelul, usturoiul, un praf de sare si de piper, un praf de nucsoara, condimentul Raz el Hanout, sucul de portocale si 2 linguri de ulei de masline. Amestecati bine si introduceti bolul in frigider. Lasati carnea la marinat pana a doua zi.
In alt bol puneti caisele, acoperiti-le cu apa rece si lasati-le la hidratat pana a doua zi.

A doua zi puteti trece la treaba, incepand prin a scoate carnea de la frigider. Separati-o de sosul in care s-a marinat, fara a arunca insa sosul (pastrati-l!).

Turnati restul de ulei (2 linguri) intr-un wok si puneti ceapa la rumenit pana capata o culoare aurie. Dupa ce s-a rumenit ceapa, scoateti-o si lasati-o deoparte.

In uleiul in care ati rumenit ceapa adaugati carnea si rumeniti-o la foc iute timp de 10 minute. Dupa ce s-a rumenit carnea, turnati peste carne sosul de la marinata, adaugati ceapa prajita, caisele impreuna cu apa in care au stat la hidratat, curmalele si pasta de tomate.
Amestecati si aduceti la fierbere. Cand a inceput sa fiarba sosul, condimentati cu sare si piper (dupa gust), amestecati si lasati sa fiarba la foc mic, 45 de minute, cu un capac deasupra.

Dupa ce a fiert 45 de minute, luati capacul de pe wok, amestecati si, daca sosul s-a ingrosat suficient, stingeti focul (daca sosul nu are consistenta dorita, mai lasati la fiert 10-15 minute, fara capac).

Intr-o tigaie, fara ulei, puneti semintele de susan si prajiti-le pana capata o culoare aurie. Goliti apoi semintele prajite intr-o farfurioara.

In acest moment, berbecutul cu caise este gata si poate fi servit.

Puneti in farfurie o lingura de cuscus (sau orez, functie de cum preferati), peste care adaugati berbecut si caise. Presarati pe deasupra seminte de susan prajite si… savurati. Este o minunatie!


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. radu spune:

    arata super, dar offf… raz el hanout de unde sa luam?

  2. Paula spune:

    Tavi, sa stii ca ma infiintez la usa ta pentru o portie :). La mine acasa sunt singura care mananca miel, restul stramba din nas. Mor de pofta, arata minunat!

  3. Tavi spune:

    @radu – Inca nu l-am vazut prin magazine in RO si asa am ajuns in posesia lui de altfel: spunandu-i Sylviei ca, deoarece nu-l gasesc, o sa ma risc sa incropesc eu un amestec din ceea ce contine Raz el Hanout. Dar, din cate am inteles, tot documentandu-ma, condimentul cu pricina nu are un retetar fix (combinatia de condimente din componenta fiind variabila asadar).
    Cert este ca ceea ce am primit eu de la Sylvia contine: curcuma, chimion, schinduf, coriandru, piper cayenne, piper negru, pulbere de ghimbir, praf de usturoi.
    Punand pe limba Raz el Hanout, gandul m-a dus imediat la curry powder – la fel de iute, dar minus acel gust usor dulceag care iti ramane de la curry.

  4. Tavi spune:

    @Paula – 🙂 Incearca sa inlocuiesti cu pui. Asta ca sa impaci pe toata lumea.

  5. Sylvia spune:

    Tavi cred ca ne vizitam reciproc in acelasi timp :)))) Excelenta combinatie si retete nici nu puteai mai bine teste Raz el Hanout. Ti-a placut ca idee aroma sau o gasesti prea puternica?

  6. Tavi spune:

    @Sylvia – Mi-a placut aroma la nebunie. Puternica da, dar interesanta combinatia de iuteala, gust pronuntat de ghimbir si o idee de amarui. Inca o data multam!

Spune-ţi părerea