All Food – Retete



« | »

Pui la cuptor

Ieri pe dupa-amiaza am decis sa „sacrific” un pui intreg, pentru a face un pui la cuptor cu rom si lichior de portocale. De obicei, nu pregatesc niciodata un pui intreg pentru cina daca nu avem si musafiri, insa saptamana aceasta este una mai deosebita pentru noi si asta fiindca maine (25 noiembrie) se implinesc 23 de ani de cand eu si a mea sotie ne-am spus „Da” (nici nu vreau sa ma gandesc cum a trecut timpul :D)!
Asa ca, fiind sigur ca o sa stam pana tarziu la povesti – ceea ce s-a si intamplat, plus ca am vizionat pana la 5 dimineata tot sezonul 3 din True Blood 🙂 – mi-am zis ca in mod sigur vom uita de disciplina alimentara si vom manca la ore la care altadata dormeam.
Oricum, va asigur ca puiul a fost delicios, atat cald, abia scos de la cuptor, cat si rece.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui (de aprox 1 – 1,5 kg); 200 ml rom; 100 ml lichior portocale; 2 linguri suc de lime; 1 lingurita zahar brun; 1/2 lingurita piper cayenne; 1/2 lingurita piper negru macinat; 3 graunte de usturoi, zdrobite; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita ghimbir, ras; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita cimbru; 1 lingura ulei vegetal.

Preparare pui la cuptor: Intr-un bol turnati romul, lichiorul de portocale, sucul de lime, zaharul brun, dupa care amestecati bine si lasati deoparte.

In alt bol adaugati condimentele (cimbrul, piperul cayenne, piperul negru, sarea, scortisoara, usturoiul si ghimbirul), dupa care amestecati bine pana se omogenizeaza toate ingredientele.

Turnati o lingura de ulei peste pui si intindeti-l cu o pensula pe intreaga suprafata a puiului. Dupa ce l-ati uns bine cu ulei, adaugati amestecul de condimente si frecati bine puiul, cu pasta de condimente, pe toata suprafata, atat la exterior cat si in interior.

Acum, ca puiul este condimentat, puneti-l in tava (cu pieptul in jos) si introduceti-l in cuptorul preincalzit la 170 de grade. Lasati-l la cuptor timp de 20 de minute. Dupa ce au trecut primele 20 de minute, scoateti-l din cuptor, stropiti-l cu amestecul de rom si lichior si introduceti-l din nou in cuptor.

Procedati identic din 20 in 20 de minute, pana trece 1 ora.

Dupa ce au trecut 60 de minute, scoateti puiul si intoarceti-l usor pe cealalta parte. Stropiti-l din belsug, mariti temperatura cuptorului la 180 de grade si introduceti-l in cuptor, timp de alte 15 minute.
Dupa 15 minute, scoateti-l, intoarceti-l in pozitia initiala, stropiti-l si bagati-l din nou in cuptor. Mai lasati alte 15 minute.

Dupa ce au trecut si aceste ultime 15 minute, scoateti puiul, puneti-l pe un platou, portionati-l si il puteti servi cu piure de cartofi alaturi.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

Posted by on 24 noiembrie 2010.

Tags: , , ,

Categories: Internationale, Preparate din Pui, Slider

30 Opinii

  1. sa faci ceva de genul asta si cand venim sa udam evenimentul, la rom ma refer looolz!

    by petru on nov. 24, 2010 at 11:12 am

  2. @petru – :D.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 11:35 am

  3. Mi s-a facut foame, asa de apetisant arata puiul asta! 23 de ani???? Wow, eu de-abia am facut cinci si mi se pare mult :)! Multi inainte!

    by Simona on nov. 24, 2010 at 12:02 pm

  4. @Simona – Multumesc, asemenea si tie.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 12:24 pm

  5. Trebuie neaparat sa arunci o aripioara sau pulpita si celor pe care ii innebunesti zilnic de pofta cu retetele tale. Asa mi s-ar parea corect :))). Va doresc sa va bucurati unul de altul multa vreme de-acum incolo, fericiti pana la adanci batraneti.

    by Camelia on nov. 24, 2010 at 12:53 pm

  6. @Camelia – Mi-ar placea sa ii cunosc personal pe toti cei care imi viziteaza blogul. Nu stiu daca este posibil, dar… never say never :). Iti multumim pentru urari.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 1:13 pm

  7. Mulţi ani frumoşi să aveţi, vă doresc să îmbătrâniţi împreună!
    Foarte frumos, un pic şi sărbătoriţi nunta de argint.
    23 ani…huh, noi avem 5 ÅŸi îmi pare că a sunt muulÅ£i, un timp frumos aÅŸa-i? Sunt sigură că, odată cu trecerea anilor, viaÅ£a de familie este din ce în ce mai frumoasă.

    Ah, arată atât de bine, mă ia cu furnicături în stomac. :))
    Mă încumet eu odată şi-odată să gătesc un pui întreg la cuptor.

    by Livia on nov. 24, 2010 at 1:29 pm

  8. @Livia – Multam de urari, va doresc asemenea. Chiar ne gandeam zilele astea ca mai avem 2 ani si o facem pe cea de argint :). Acum, cu viata de familie… nu stiu cum va simtiti voi dupa 5 ani, dar noi chiar nu ne dam seama cand au trecut 23 :D.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 2:21 pm

  9. […] Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui (de aprox 1 – 1,5 kg); 200 ml rom; 100 ml lichior portocale; 2 linguri suc de lime; 1 lingurita zahar brun; 1/2 lingurita piper cayenne; 1/2 lingurita piper negru macinat; 3 graunte de usturoi, zdrobite; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita ghimbir, ras; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita cimbru; 1 lingura ulei vegetal. All Food – Retete […]

    by Pui la cuptor · 9 fix on nov. 24, 2010 at 2:34 pm

  10. nu am folosit niciodata rom si lichior de portocale cand am gatit pui la cuptor, dar mi se pare extrem de interesant in combinatie cu toate condimentele folosite. super! nu pot sa nu-ti zic si eu aniversare fericita, mai ales ca imi place ceea ce faci. felicitari si viata lunga impreuna!

    by magda on nov. 24, 2010 at 3:21 pm

  11. @magda – Are o aroma aparte, mie mi-a placut tare mult. Sper sa-ti placa si tie, daca vei incerca. Multumesc pentru vizita si urari.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 3:53 pm

  12. Wow ce bunatate ai facut tu acolo !!!!!Excelente arome pe langa puiul acela , rom, lichior portocale, piper…..good clar nu sunt vegetariana :))))))))) asta ca postesc si visez la pui 🙂 . La multi, multi ani fericiti va doresc ! Frumoasa aniversare ! Noi avem abia 🙂 10 ani de cand suntem impreuna si timpul a trecut cum spui foarte repede si frumos. E minunat sa spui asta si dupa 23 de ani .

    by Sylvia on nov. 24, 2010 at 4:25 pm

  13. @Sylvia – Ma bucura mult aprecierea ta, mai ales ca stiu cat e de greu sa postesti si sa te uiti la retete care nu-s de post. Eu citeam acum a ta reteta de calcan :).
    BTW… 10 ani de casnicie reprezinta ceva la fel de frumos ca si 23, 25 sau 50. Important e sa treaca in armonie si intelegere. Asadar, la cat mai multi ani si voua, happily ever after!

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 5:09 pm

  14. Multi ani impreuna sanatosi si fericiti!

    by maria mihalache on nov. 24, 2010 at 6:32 pm

  15. @maria mihalache – Medi, multumesc!

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 7:13 pm

  16. multi ani in continuare si buni si frumosi! iar puiul acesta imi stirneste saalivarele!

    by alisons on nov. 24, 2010 at 7:43 pm

  17. @alisons – Dna Haliga, multumesc! In primul rand, ne dorim multi ani sanatosi. Daca vor fi astfel, frumosi vor fi de la sine, asa cum au fost si pana acum.

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 8:09 pm

  18. offff Tavi….23de ani imi par o eternitate…desi nici nu sti cand trec….va doresc sa va bucurati unul de altul inca de 3ori 23 de ani….

    by ela on nov. 24, 2010 at 8:10 pm

  19. @ela – Sarut mana! De 3×23 sa fie atunci :)!

    by Tavi on nov. 24, 2010 at 8:18 pm

  20. ce bine suna puiul asta… tavi, mi se pare minunat cum vorbesti despre viata in doi dupa atatia ani, dar chiar am o curiozitate si sper sa nu te superi: voi la ce varsta v-ati casatorit? felicitari si multi inainte, sa aveti parte de tot ce e mai bun si frumos!

    by crina on nov. 25, 2010 at 4:51 pm

  21. @crina – Multumesc de urari. In ceea ce priveste „curiozitatea” ta, nu vad de ce m-as supara :). Eu si sotia avem aceeasi varsta, 43 (pe care o vom implini, ambii, in curand). In concluzie, do the math: avem 43 de ani, sarbatorim 23 de ani de casnicie, deci… :D, 20 ani e varsta la care ne-am casatorit.

    by Tavi on nov. 25, 2010 at 5:05 pm

  22. La multi ani! Fericiti, linistiti si buni!

    by miha on nov. 26, 2010 at 2:12 pm

  23. @miha – Multumesc, asemenea si voua.

    by Tavi on nov. 26, 2010 at 2:45 pm

  24. Multi ani impreuna mai departe! Felicitari pentru site, e singurul loc din care pot incerc cu incredere orice. Pana acum toate mi-au iesit 🙂

    by Oli on nov. 27, 2010 at 10:29 am

  25. @Oli – Multumesc pentru felicitari si aprecieri, esti amabil/a, dar nu e singurul loc de unde poti incerca cu incredere LOL. Insa ma bucur ca ai incercat toate 🙂 retetele si ti-au reusit. Si chiar daca nu ti-ar fi iesit toate din prima, pana la urma tot ti-ar fi iesit din moment ce mie mi-au iesit :D. Multam inca o data pentru urari.

    by Tavi on nov. 27, 2010 at 11:48 am

  26. Tavi, felicitari pt aniversare, sa imbatraniti frumos impreuna! Noi am sarbatorit de Sf. Parascheva 34 de ani de la casatorie si zic mereu ca viata e frumoasa!

    by maria elena on nov. 28, 2010 at 4:04 pm

  27. @maria elena – Multumesc dna Burdulea, asemenea va doresc si eu: multi ani inainte, sanatosi si plini de bucurii!

    by Tavi on nov. 28, 2010 at 5:31 pm

  28. Arata super bine. Cred ca e si foarte gustos. Ce noroc are sotia ta cu tine.

    by Monika on feb. 12, 2011 at 12:24 pm

  29. @Monika – @Monika – Este intr-adevar foarte gustos. Cu norocul :D… nu stiu ce sa spun… e cam unilaterala perspectiva din care privesti LOOL.

    by Tavi on feb. 12, 2011 at 2:21 pm

  30. […] Mancare de gutui, iata o mancare de post pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si aromata, pe care o pot lua insa in considerare si “carnivorii” alaturand-o, ca garnitura, unui pui fraged si crocant pregatit la cuptor. […]

    by Mancare de gutui — All Food - Retete on nov. 22, 2011 at 6:17 pm

Leave a Reply

« | »




Articole recente


Pagini



Despre All Food - Retete

Salut. Ma numesc Octavian, dar prietenii imi spun Tavi. Deoarece o sa va consider prieteni, pe toti cei care  o sa-mi vizitati blogul, voi fi si pentru voi tot Tavi. Cine sunt? Un pasionat de gastronomie. Imi place sa testez arome, gusturi, sa identific ingredientele, la fel de mult cum ma incanta sa vad mancarea […]more →