Placinte irlandeze cu carne (Dingle Pies)

Am ajuns sa fac aceste placinte irlandeze cu carne pentru ca de 1 decembrie am avut musafiri. Facusem pregatiri de cu o zi inainte insa, ieri de dimineata, m-am gandit ca n-ar strica si o placinta calda cu carne, pe care sa o servim ca gustare. Ca atare, am apelat la cartea de bucate irlandeze si am pus in practica delicioasele Dingle Pies.
In mod traditional ele se prepara doar cu carne de miel dar, cum eu nu am avut decat vreo 300 g de pulpa de berbec, am inclus in amestec si carne de vita. Oricum, puteti foarte bine sa inlocuiti carnea de miel cu un amestec de porc cu vita sau puteti chiar sa folositi doar carne de porc foarte slaba. Vor iesi la fel de bune!!
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– pentru aluat: 250 g margarina (sau unt); 500 g faina; 120 ml apa rece.
– pentru umplutura: 450 g carne tocata; 1 ceapa mare, tocata marunt; 1 morcov, tocat; 1 cartof, tocat marunt; 1 tulpina de telina, tocata; sare; piper (dupa gust); 1 ou batut (pentru uns placintele).
Preparare placinte cu carne: Puneti carnea tocata intr-un bol mare si adaugati deasupra: telina, morcovul, ceapa si cartoful (toate tocate marunt). Amestecati bine pana se incorporeaza uniform toate ingredientele. Condimentati cu sare si piper dupa gust si amestecati din nou. Lasati bolul deoparte si treceti la prepararea aluatului.
Puneti faina in mixer, adaugati margarina taiata cuburi si mixati pana se incorporeaza margarina in faina si obtineti o compozitie asemanatoare pesmetului. Adaugati apoi apa si mixati in continuare pana obtineti un aluat omogen (cca. 15 minute).
Odata ce s-a legat aluatul, presarati putina faina pe masa de lucru si puneti aluatul pe masa de lucru. Framantati-l usor pana obtineti un aluat neted si elastic. Cand aluatul este gata introduceti-l 20 de minute la frigider.
Dupa ce l-ati scos din frigider taiati o treime din aluat si puneti-o deoparte.
Restul aluatului intindeti-l cat mai subtire si taiati, ajutandu-va de o farfurie, discuri de cca. 10 cm in diametru, pe care asezati-le intr-o tava in care ati pus in prealabil hartie de copt.
Cand ati terminat de intins tot aluatul si ati facut toate discurile, intindeti si aluatul pastrat deoparte, din care veti face niste discuri mai mici.
Puneti peste discurile din tava o lingura din compozitia de carne. Acoperiti apoi carnea cu discurile mai mici.
Ungeti marginile discurilor cu apa si rulati marginile foii de jos. Dupa aceea, prin apasare usoara, lipiti foaia de jos cu cea de deasupra.
Dupa ce ati lipit foile intre ele, crestati un orificiu in mijlocul foii de sus si ungeti placintele, pe toata suprafata, cu ou batut.
In momentul in care ati uns cu ou toate placintele puteti introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Lasati la cuptor cca 60-70 de minute, pana capata o culoare maro-aurie la suprafata. Odata ce s-au copt scoateti-le pe un platou si se pot servi atat calde cat si reci.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Suna tare bine, e de retinut si de facut placinta asta. De altfel mi-au mai atras atentia cateva retete de pe blogul tau. Felicitari, imi place.
ce pofta mi-ai facut…..ma duc mai bine sa ma culc ;))))
@Rodica – Multumesc. @Ela – :), multumesc de vizita.
uau ce bine arata mai tavi. ce vroiam sa te intreb insa e cum apreciezi tu daca pui suficienta sare si piper la tocatura? de unde stiu cand e pe gustul meu? eu tot timpul o dau in bara si pun ba prea mult, ba prea putin.
@nina – O sa incep cu sfarsitul mesajului tau: „eu tot timpul o dau in bara si pun ba prea mult, ba prea putin”. La modul general asta se numeste a capata experienta, lovindu-te singura de anumite „gafe”. O data ai pus prea mult, altadata prea putin, a treia oara vei alege varianta moderata, conforma cu gustul tau/vostru in materie de condimente.
In particular, in ceea ce ma priveste, e mult mai simplu decat si-ar putea inchipui oricine: am un degustator de carne cruda in familie, respectiv sotia :D. E singura consumatoare de biftec tartar din familie. Ea mananca cel putin 2 sarmale crude, cel putin 5 chiftele crude, ea gusta orice inseamna amestec de carne tocata cruda cu condimente (chiar si de carnati), asa incat imi este mult mai usor.
In cazul de fata, la aceste cantitati de la Dingle Pies, pe gustul nostru a fost: 1 varf de lingurita de sare si o jumatate de lingurita de piper macinat.
Dar gustul nostru ar putea fi diferit de al tau/vostru.
Sunt tare aspectuoase si fara indoiala ca sunt si delicioase. O sa le fac de Craciun cu carne de porc, ca si-asa o sa am suficienta tocatura pentru sarmale si chiftele.
@Daniela – Spor la treaba atunci si sarbatori fericite!
Excelent arata , superba reteta .
Tentanta placinta asta. Uite mi-ai dat o idee in we ca tot vroiam sa fac o placinta cu carne, dar parca nu vroiam sa fac nimic din ce-am mai facut pana acum. Si o sa o fac integral cu carne de miel, ca noua ne place mult.
@Madalina – Incearca reteta cu incredere, ies niste placinte extraordinar de bune! Si eu as fi facut placintele integral cu carne de miel insa, asa cum am spus, nu aveam toata cantitatea necesara. Spor la bucatarit si weekend placut!