Negresa cu crema de trufe

Anul acesta am decis sa-l asteptam pe Mos Nicolae cu o negresa cu crema de trufe, o prajitura buna si pufoasa, imbracata din belsug in crema de ciocolata. Aceasta este o alta reteta a carei varianta initiala o refac, folosind de aceasta data margarina RAMA MAESTRO, ingredientul magic care te trimite direct in lumea de povesti si cadouri de pe prajituria.ro .
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml lapte; 350 g zahar; 250 g faina; 250 g margarina RAMA MAESTRO; 3 linguri cacao; 4 oua; 2 linguri de zahar (pentru albus); 1/2 plic praf de copt (5 g); 1 plic zahar vanilat Bourbon; fulgi de nuca de cocos (pentru ornat).
Pentru prepararea cremei de trufe aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g ciocolata neagra; 160 g smantana; 35 g margarina RAMA MAESTRO; 1 lingurita esenta de rom; 5 linguri de apa.
Preparare prajitura negresa: Puneti margarina la topit intr-o craticioara, pe foc. Adaugati apoi laptele, cele 350 de grame de zahar, 3 linguri de cacao si zaharul vanilat. Amestecati pana cand compozitia se omogenizeaza si lasati-o sa dea intr-un clocot. Stingeti focul si lasati sa se raceasca.
Adaugati praful de copt in faina si amestecati-l bine, pana se incorporeaza uniform in faina.
Dupa ce s-a racit crema de cacao, separati albusurile de galbenusuri.
Adaugati galbenusurile in crema de cacao (crema trebuie sa fie la temperatura camerei) si amestecati bine pana integrati galbenusurile. Adaugati si faina, putin cate putin, amestecand permanent, pana terminati de turnat toata faina si obtineti o crema omogena.
Puneti albusurile in mixer, adaugati cele 2 linguri de zahar, si mixati bine albusurile (albusul trebuie sa se tina de vas, fara sa cada, cand intoarceti vasul mixerului cu gura in jos).
Odata ce ati obtinut acest rezultat, adaugati in crema de cacao si albusul de ou, putin cate putin, amestecand permanent. Cand ati terminat de adaugat tot albusul, continuati sa amestecati usor, pana se incorporeaza tot albusul in crema si se omogenizeaza.
Puneti intr-o tava (avand dimensiunile 24 x 21,5 x 4,5 cm) hartie de copt si turnati compozitia in tava, intinzand-o bine pe toata suprafata tavii. Introduceti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade si lasati la copt 50 de minute. Dupa ce au trecut cele 50 de minute scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca bine.
Cat se raceste blatul preparati crema de trufe.
Preparare trufe de ciocolata: Puneti intr-o oala apa la fiert. Intr-o alta oala, mai mica decat cea in care deja fierbe apa, puneti 5 linguri de apa si adaugati bucatile de ciocolata.
Cand incepe sa se inmoaie ciocolata, incepeti sa amestecati usor, pana se topesc toate bucatile de ciocolata si obtineti o compozitie omogena. In acest moment, adaugati smantana si amestecati rapid pana se integreaza in compozitie. Adaugati si esenta de rom si amestecati in continuare. In final, adaugati si margarina si amestecati pana se topeste.
Cand ati obtinut o crema fina si omogena, stingeti focul si crema de trufe este gata.
Puneti prajitura intr-o tava mai mare, taiati-o si turnati crema de trufe pe deasupra, cat mai uniform pe toata suprafata prajiturii.
Presarati fulgi de cocos din abundenta pe toata suprafata (cat crema de trufe este calda) si lasati apoi prajitura sa se raceasca.
Cand s-a intarit crema de trufe (dupa cateva ore), puneti in farfurii si se poate servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
yamy ce prajitura delicoasa!!! O intrebare…se intareste foarte bine crema? Adica e o prajitura buna de servit musafirilor de Craciun sau trebuie mancata cu lingurita>? Arata foarte bine, am sa salvez reteta
@Biancas – Este o prajitura buna de servit musafirilor de Craciun (sau oricand) cu lingurita :). Se poate manca si cu mana fiindca crema se intareste suficient, insa fiind vorba de o crema foarte fina se va topi imediat de la caldura mainii. De preferat este, prin urmare, sa fie servita cu lingurita.
:)) Credeam ca trebuie servita cu lingurita in sensul ca musafirilor sa le dau 1 lingurita si mie sa-mi ramana restul. :))))
E minunata prajitura asta. Stau si ma uit la ea ca un copil cu nasul turtit de geamul cofetariei. :)))
@miha – :D, pai si eu ma gandeam cam tot pe-acolo – lingurita aia din poza o luam, o mutam intr-o farfuriuta mai mica si serveam toti musafirii lool. Pentru restul… ma sacrificam eu. Te pup, ms de vizita.
arata super bine, mmmmmm ce buna trebuie sa fie. arunca si tu o bucata prin monitor :)))).
@anda – :), ma bucur ca iti place.
Imi place la nebunie prajitura asta! Nemaipomenit de frumoasa ti-a iesit.
@Irina – Multumesc.
Vai cu ce bunatati ai asteptat tu Mosul 🙂 cred ca fost darnic cu tine. Ador prajiturica asta .
@Sylvia – Sa stii ca Mos Nicolae chiar a venit anul acesta cu un dar minunat :).
Tavi nu stiu care e darul ma ma bucur tare pentru tine .
mai, scuze, dar mie mi-e cam indiferent daca ma mozolesc sau nu de ciocolata. suna asa de bineeee ca nu cred ca as avea rabdare cu lingurita :)))
@nina – :D, fiecare cum doreste. Eu am pus lingurita acolo deoarece am vrut sa se vada textura mai bine, pe laturi fiind crema. Se poate manca insa foarte bine si cu mana. Nu te vei ,,mozoli” 🙂 mai mult decat atunci cand mananci ciocolata si o tii prea mult in mana. Si noi am mancat-o tot cu mana a doua zi, cand crema se intarise deja :)). Multumesc de vizita.
Bun bun bun
o bunatate, excelenta prajitura si reteta; am facut-o pe la amiaza si ai mei n-au mai asteptat sa pun pe platou, sa aranjez si eu frumos ca au si infulecat rapid catva bucati. e super buna, cred ca de paste o repet neaparat.
@lili – Multumesc, ma bucur ca v-a placut. Weekend frumos!
mmm ce bine arata!! superba! maine este ziua mea si ma gandeam ce sa fac dulce ptr colege… et voila, asta e! 🙂
apropo, am mai facut de la tine o placinta cu caise si gogosi. extra, salivez de pofta numa cand ma gandesc.
@betty – La multi ani pentru maine in cazul acesta :)! Spor la treaba si distractie placuta!
sunt un sorici mic si gros 😀 ca revin abia acum cu un comm, desi ti-am mai facut cateva vizite si retete de la ziua mea, dar am circumstante atenuante, in general mi-e tare lene sa scriu :))).
prajitura asta am facut-o de ziua mea, am dus-o la birou si n-am apucat macar o farama, am stat si am balit pe langa colegi lol. m-am consolat ca mai aveam acasa. sar`na deci pentru urare si ptr reteta de praji bun! maine cred ca mai bag o tura :).
@betty – LOL, nici chiar asa, nu-ti face probleme din cauza asta. Ma bucur ca prajitura a avut succes, inca o data la multi ani si numai bine!
Tavi,te rog sa-mi spui pentru o tava de 28×40 cm,cam cat ar trebui sa pun din cantitatile din reteta ta ?Multumesc.
@Aprilia – Depinde si cat de inalti sunt peretii tavii de care vorbesti – daca sunt mai inalti, adica macar de 5-6 cm (asta daca vrei sa-ti iasa la fel de inalta prajitura), ai putea incerca sa dublezi cantitatile.
Daca tava nu are pereti inalti, poti folosi chiar cantitatile din reteta de fata, asa cum am facut si eu aici http://www.all-food.ro/2010/01/31/prajitura-negresa/, cand am facut Negresa exact cu aceleasi cantitati ca aici, dar intr-o tava de 42×30 cm, de 2 cm inaltime. Blatul va iesi mai subtire, logic, dar il poti imparti pe jumatate, urmand a uni cele 2 bucati de blat cu crema de ciocolata la mijloc, pentru a obtine si inaltime. Prepara doar ceva mai multa crema de ciocolata (chiar si dublu), fiindca daca iti ramane poti face trufe de ciocolata :). Spor la prajiturit!
Multumim pt inpiratie asteptam acum sa iasa de la cuptor prajitura .