Cozonac cu rahat

Duminica mi-am facut incalzirea pentru Craciun (asa, ca un soi de repetitie generala 🙂 ) preparand un cozonac pufos cu rahat. Trebuie sa va spun ca este primul cozonac pe care il fac dupa reteta mea de aluat, dar in care inlocuiesc untul cu margarina RAMA MAESTRO, ingredientul magic al zanelor de pe prajituria.ro. Rezultatul final a fost… impresionant de pufos si gustos!!!!!!!!!!!
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra (200 g pentru cei ce prefera aluatul mai dulce); 250 ml lapte; 100 g margarina RAMA MAESTRO; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua (2 oua pentru aluat si un galbenus pentru uns aluatul); 1 lingurita esenta de rom; 1 lingurita lichior portocale; 1 lingurita Bourbon vanilla; 10 g drojdie uscata; coaja rasa de la o lamaie; 1 lingurita rasa de sare; 500 g rahat asortat, taiat cuburi mici, pentru umplutura.
IMPORTANT: TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SA FIE ADUSE IN BUCATARIE CU CEL PUTIN 6 ORE INAINTE DE PREPARARE, PENTRU A AJUNGE LA TEMPERATURA CAMEREI. INAINTE DE PREPARARE, CU CEL PUTIN 1/2 DE ORA, SE APRINDE CUPTORUL SI SE POTRIVESTE LA TEMPERATURA DE 180 DE GRADE, LASANDU-SE PORNIT PE TOT PARCURSUL PREPARARII ALUATULUI.
NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL. TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.
Preparare aluat cozonac cu rahat: Eu am preparat aluatul cu ajutorul masinii de paine si a iesit un aluat extraordinar!!!
Am adaugat sarea in laptele caldut si am turnat laptele in cuva masinii de paine. Am adaugat apoi uleiul, zaharul pudra, esenta de rom, lichiorul de portocale, Bourbon vanilla, coaja rasa de lamaie, cele 2 oua, margarina RAMA MAESTRO, faina, iar in final, peste faina, drojdia (exact in aceasta ordine).
Puneti vasul in masina (cu toate ingredientele), potriviti programul de facut aluat, porniti masina si… intr-o ora si jumatate veti avea gata aluatul unui cozonac super-pufos.
Daca nu aveti masina de paine si faceti aluatul manual, adaugati intr-un castron mare toate ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu ulei si amestecati vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.
Puneti vasul cu aluat pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp, aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi folosit.
Preparare cozonac cu rahat: Dupa ce ati preparat aluatul (fie manual, fie la masina), presarati faina pe masa de lucru. Impartiti aluatul in 2 sau in 4 daca aveti tavi mai mici (eu am folosit, la aceste cantitati, o tava de 31 cm lungime, 14 cm latime si 9 cm inaltime, ca atare intr-o astfel de tava mi-a iesit un singur cozonac urias).
Intindeti aluatul cu mainile (sau cu facaletul) si puneti jumatate din cantitatea de rahat (asta daca folositi o tava cu dimensiunile pe care le-am mentionat mai sus, din care va iesi 1 cozonac – daca folositi tavi mai mici, urmand a obtine 2 cozonaci, impartiti cantitatea de rahat la 4), cat mai uniform pe intreaga suprafata a unei foi. Rulati apoi aluatul si repetati operatiunea si cu a doua foaie.
Suprapuneti apoi rulourile la capete si impletiti-le, apasandu-le usor la capete, astfel incat sa se lipeasca intre ele.
Aduceti tava langa aluat, dupa care rasturnati-l in tava (aluatul fiind destul de moale este dificil sa-l ridicati, de aceea trebuie sa-l trageti in tava).
Bateti galbenusul de ou si ungeti cozonacul/cozonacii cu oul batut (daca nu va ajunge un galbenus, mai folositi inca unul).
Dupa ce ati uns bine cozonacul/cozonacii cu galbenus de ou, puneti tava langa aragaz (aragazul fiind cald deoarece atunci cand ati inceput prepararea aluatului ati preincalzit cuptorul la 180 de grade) si acoperiti-o cu un prosop de bucatarie.
Lasati cozonacul acoperit timp de 30 minute. Dupa ce s-a odihnit aluatul 30 de minute (timp in care va mai si creste), introduceti tava/tavile in cuptor timp de 50-60 de minute, la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt si s-a rumenit frumos la suprafata, scoateti cozonacul din cuptor si rasturnati-l din tava. Lasati-l 30 de minute pe-o parte si apoi inca 30 de minute pe cealalta parte. Odata ce s-a racit, il puteti servi.
Preparare in imagini:
Succes la Preparare si Pofta Buna!
Cat de bine arata…..felicitari!
@maria mihalache – Medi, multumesc! A fost nemaipomenit de bun.
Ce idee foarte tare asta cu repetitia :-)) Sa stii ca fac si eu asta, mai imi trebuie doar Rama si cred ca lamaia, ca am terminat ce aveam in weekendul asta, iar sambata ma pun pe cozonacit 😛
@Maria – Cozonacit pufos in acest caz :P!
Sa fie, sa fie, cozonacit pufos tuturor, atat la repetitii, cat si la momentul de gratie 😛
Felicitari!!! Am facut si eu pentru prima data cozonac. Am respectat reteta ta si mi-a iesit minunat!
@Carmen – Ma bucur ca ai obtinut acelasi rezultat ca si mine. Un Craciun fericit iti doresc!
Am facut cozonaci dupa reteta asta de aluat, la masina de paine ca si tine. Sa tot faci cozonaci, o placere! Cred ca o sa fac in fiecare luna, asa de simplu e. Perfecti, pufosi si gustosi. Te pup si la multi ani!
felicitari Tavi si multumesc pentru reteta perfecta de cozonaci la masina. Chiar cautam o asemenea reteta usoara pentru masina. Am facut cozonac, nu la masina, dar nu mi-au iesit chiar asa de buni si pufosi. Sint foarte multumita de rezultat.
@Maria – Ma bucur ca ti-au iesit cozonacii buni si pufosi. Acum… sa stii ca reteta de aluat nu e special pentru masina de paine, cozonacii se pot framanta si manual 🙂 folosindu-se exact aceleasi cantitati. Doar ca tot ce face masina timp de 1 ora si 30 de minute faci tu. Inainte sa am masina de paine si eu ii faceam manual, insa ma plictiseam framantand la ei, trebuia sa am cald in bucatarie, sa nu deschida careva usa sau geamul 🙂 – deci depindea de prea multe ca sa iasa mari si pufosi. La masina de paine am scapat de grija asta.
Sa traiesti si sa-ti dea D-zeu sanatate ca tare frumosi cozonaci mi-au iesit. Am facut trei cu acelasi aluat dar cu umpluturi diferite si mi-au crescut asa de bine ca era sa-mi dea pe afara desi nu pot sa zic ca am o tava mica :).
Paste fericit, Tavi draga, sa ai parte numai de bine si frumos in viata, iar sarbatorile sa-ti fie linistite si pline de voie buna!!
@zoe – Eu intotdeauna am grija ca aluatul sa nu depaseasca jumatatea tavii, fiindca el creste, o data, cat tava in cele 30 de minute de dospire inainte de a fi introdus la cuptor si, a doua oara, mai creste si la cuptor 🙂 (o data am patit-o si eu, nu a dat pe afara insa era sa se lipeasca de partea de sus a cuptorului). Dar totul e bine cand se termina cu bine, ma bucur ca iti sunt pe plac cozonacii, iti multumesc pentru urari si pentru vizita, si… iti urez la randul meu, tie si familiei tale, un Paste fericit, cu belsug in casa si bucurie in suflet! Numai bine!
daca nu am masina pot folosi tot drojdie uscata?
@raluca – 🙂 Normal ca da. De altfel am si scris in reteta ce ai de facut daca nu ai masina de paine: ,,Daca nu aveti masina de paine si faceti aluatul manual, adaugati intr-un castron mare toate ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu ulei si amestecati vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.
Puneti vasul cu aluat pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp, aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi folosit”.
Dupa ce ai preparat aluatul, chiar si manual, cu drojdie uscata, asa cum am facut-o si eu de nenumarate ori pana sa-mi cumpar masina de paine, urmezi reteta mai departe.