Sos bearnez


Sos bearnez

Tin sa va spun ca prepararea unui sos bearnez nu este foarte complicata, insa necesita o atentie cu totul si cu totul speciala. Oricum, ideea este ca se merita sa incercati, mai ales daca va doriti un sos deosebit alaturi de un somon la gratar, de exemplu.

Pentru prepararea sosului bearnez aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 g unt nesarat (topit); 3 galbenusuri; 1 ceapa, taiata marunt; 1 catel de usturoi, zdrobit; 1 lingura tarhon, taiat marunt; 60 ml otet de vin; 60 ml vin alb, sec; sucul de la 1/2 lamaie; 1 lingurita piper cayenne; sare; 1 lingurita boabe de piper negru.

Preparare sos bearnez: Incepeti prin a topi untul pe care, pentru a obtine un sos cat mai reusit, este bine sa-l clarificati. Ceea ce inseamna ca trebuie sa-l puneti intr-o craticioara, taiat cuburi, si sa-l lasati sa fiarba la foc foarte mic, cca. 10 minute, amestecand tot timpul. Luati spuma care se ridica la suprafata, pana ce obtineti o compozitie limpede, de culoare aurie. Cand ati obtinut acest rezultat, stingeti focul, turnati untul intr-un bol si lasati-l deoparte.

Amestecati intr-o craticioara (sau intr-o tigaie adanca): otetul, vinul, ceapa, usturoiul, tarhonul si boabele de piper negru. Puneti pe foc si lasati sa scada pana cand va mai raman cam 50 ml de lichid. Dupa ce compozitia s-a redus, luati-o de pe foc, strecurati-o intr-un bol si lasati-o sa se raceasca.

Intre timp, puneti apa la fiert intr-o oala, la foc mic, pregatindu-va astfel terenul pentru o bain-marie.

Separati galbenusurile de albusuri si puneti galbenusurile intr-o oala mai mica decat cea pe care ati pus-o cu apa la fiert.

Cand s-au racit cei 50 ml de lichid pe care i-ati obtinut prin fierberea laolalta a cepei, usturoiului, tarhonului, otetului, vinului si boabelor de piper, turnati lichidul peste galbenusurile de oua si amestecati energic cu un tel, pana se omogenizeaza.

Puneti la bain-marie (la foc mediu) si amestecati permanent, ridicand din cand in cand craticioara de pe bain-marie in timp ce amestecati.
Ridicarea din cand in cand a craticioarei o sa va scape in mare masura de grija potrivirii focului de la aragaz, fiindca aceasta este cu adevarat o mare problema la prepararea sosului bearnez – un foc prea iute va duce la inchegarea compozitiei, in timp ce o flacara prea mica va impiedica ingrosarea sosului.

Cand observati ca a inceput sa se ingroase (aproximativ dupa 5 minute de amestecat), incepeti si turnati untul, putin cate putin, amestecand permanent (nu turnati untul prea repede caci riscati sa compromiteti sosul). De asemenea, aveti grija ca fundul craticioarei sa nu atinga apa fierbinte din oala mai mare (chiar tineti craticioara un pic deasupra).

Dupa ce ati incorporat tot untul, sosul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, fina si omogena. Luati de la bain-marie, turnati zeama de lamaie, potriviti de sare, adaugati piperul cayenne, amestecati si… sosul bearnez este gata pentru a fi servit, cat este cald, cu un gratar de somon sau cu un muschiulet de vita.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

Nu sunt păreri.

    Spune-ţi părerea