Dorada la cuptor cu legume

In timp ce pescuiam doi pesti dorada de pe patul de gheata de la supermarket stiam doar ca sigur am chef de peste si, ca atare, voi gati dorada la cuptor cu legume :). Insa, in acelasi timp (adica in acelasi timp cu „la cuptor si cu legume”), ma tot chinuia gandul cum ca parca l-as vrea pregatit… cumva mai altfel :).
Neputand da un contur acestui „cumva mai altfel” chiar in timp ce impingeam caruciorul prin magazin, odata ajuns acasa am deschis dulapul de condimente, mi-am aruncat privirea peste tot si… deodata s-a facut lumina: am decis ca voi imbaia dorada intr-un amestec de condiment Raz el Hanout, zeama de limeta si ulei de masline extravirgin.
A iesit un deliciu!!
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 pesti dorada de aproximativ 400 g fiecare; 500 g de cartofi, taiati rondele; 400 g pulpa de rosii, taiata cuburi; 1 ardei gras, taiat fasii subtiri; 3 ardei chili, tocati marunt; 4 catei de usturoi, taiati in mici rondele; 2 lime; 3 linguri ulei de masline extravirgin; 1 legatura patrunjel; 2 lingurite Raz el Hanout; sare.
Preparare dorada la cuptor cu legume : Puneti intr-un bol condimentul Raz el Hanout, uleiul de masline, sucul de la o limeta si amestecati.
Faceti cate 3 crestaturi pe fiecare parte a pestilor, dupa care asezati-i intr-o tava. Ungeti pestii cu o parte din amestecul preparat mai inainte, pe ambele parti, dar si in interior (o sa va mai ramana amestec, nu-l aruncati, puneti-l deoparte!). Introduceti tava la frigider si lasati-o timp de 1 ora.
Cat sta pestele la frigider va puteti pregati restul ingredientelor. Taiati cartofii rondele (lasati-i in apa rece pentru a nu se innegri), ardeiul gras fasii, taiati usturoiul rondele si tocati ardeii chili marunt. Patrunjelul tocati-l de asemenea marunt, iar limeta ramasa taiati-o in felii subtiri.
Cand a trecut 1 ora scoateti pestele de la frigider, scurgeti cartofii de apa si asezati-i pe fundul unei tavi. Condimentati cu un praf de sare, dupa care asezati pestii peste cartofi.
Turnati deasupra restul de amestec de condiment Raz el Hanout, ulei si suc de limeta.
Adaugati in tava ardeiul gras (distribuiti-l cat mai uniform in jurul pestilor), usturoiul, ardeii chili si pulpa de rosii.
Deasupra asezati felii de lime, presarati o parte din patrunjelul tocat, moment in care aceasta minunatie este gata pentru a se desavarsi la cuptor.
Asadar, introduceti tava in cuptorul preincalzit la 210 grade, timp de 20 de minute. Dupa 20 de minute, micsorati temperatura la 200 de grade si mai lasati inca 25 de minute.
La sfarsitul celor 45 de minute, scoateti tava din cuptor. Puneti pestele pe un platou, alaturati-i legume din tava, mai presarati patrunjel pe deasupra si… puteti servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
si eu am vrut sa cumpar ieri dorada….dar pana la urma,m-am tot uitat la pesti,pana nu am mai cumparat :)))
@ela – :))) Sambata am nimerit nebunie in Carrefour (in Orhideea). Aglomerat, carucioare multe, grabite si in viteza :)), mutari de rafturi de nu mai stiam ce si unde… In fine, cand am ajuns la peste… si locul pestelui se schimbase. Am cumparat peste, am iesit din Carrefour, am vrut sa-mi spal masina. Aiurea… era full la rand, vreo 6 masini, aveam de asteptat deci. Ca atare, inca am masina nespalata, dar macar m-am ales cu pestele :D.
Mi-am procurat de curand amestecul acela de condimente Raz el Hanout si neaparat trebuie sa fac reteta asta. Arata superb prezentarea, ingredientele sunt super combinate, nu poate rezulta decat o masa nemaipomenita. Te pup si weekend placut!
@Alexandra – Multumesc mult de vizita si aprecieri, te astept cu impresii dupa ce incerci reteta.
Draga Tavi, ne-ai facut weekendul mai gustos cu pestele asta. La weekendul trecut ma refer :). Am zis ca revin cu impresii si iata-ma, mai tarziu ce-i drept. Delicios e putin spus!! Te pup si numai bine iti doresc!
@Alexandra – Multumesc pentru revenire si aprecieri, ma bucur ca v-a placut. O saptamana buna!
mi-a furat ochii reteta asta am un mix de condimente care cred ca aduce cu cel folosit de tine, vineri il pun la treaba pe niste peste. 🙂
@liliana – In cazul asta, spor la treaba si pofta mare! 🙂