Pastrav somonat la cuptor cu usturoi

Zilele acestea am tinut un soi de dieta (mai mult lactate, cereale, fructe, salate si peste), nu de alta dar sambata (maine adica) ma duc la nunta unui bun prieten si, in mod sigur, voi manca way to much. Acest pastrav somonat pregatit la cuptor cu usturoi, intr-un delicios sos aromat, reprezinta o solutie pentru o masa lejera. Asadar, un peste gatit la cuptor, dupa ce in prealabil a fost marinat intr-un sos cu mult usturoi.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pastrav somonat de 400 g (cap si coada indepartate); 1 lingura patrunjel proaspat, tocat marunt; 1 lingura busuioc proaspat, tocat marunt; cateva felii de lime pentru ornat.
Pentru marinata aveti de nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 linguri sos de stridii; 4 linguri sos de soia; 1 capatana de usturoi (10-12 graunte), zdrobita; 1 lingura sos de peste; 2 lingurite zahar brun; 2 lingurite sos de chili Thai; 1 lingurita lemongrass; 1 lingurita suc de limeta.
Preparare pastrav somonat la cuptor cu usturoi: Puneti intr-un bol toate ingredientele pentru marinata, adica: sosul de peste, sosul de soia, sosul de stridii, sosul de chili, lemongrass-ul, zaharul brun, usturoiul si 1 lingurita suc de limeta. Amestecati bine.
Faceti cateva crestaturi pe fiecare parte a pestelui, dupa care introduceti-l in compozitia preparata mai inainte. Lasati-l timp de 30 de minute (15 minute pe o parte, dupa care il intoarceti pe cealalta parte si-l mai lasati 15 minute).
Preincalziti cuptorul la 190 de grade si pregatiti-va o tava in care veti pune o bucata de folie de aluminiu (o bucata suficient de mare, astfel incat sa va ajunga sa inveliti pestele).
Cand au trecut cele 30 de minute, scoateti pestele din marinata si asezati-l pe folia de aluminiu. Turnati jumatate din marinata deasupra pestelui (cealalta jumatate lasati-o deoparte) si infasurati folia in jurul pestelui. Inchideti marginile foliei, avand insa grija sa nu o lipiti de partea de sus a pestelui (formati un soi de „cort”).
Introduceti tava la cuptor si lasati 15 minute. Dupa 15 minute scoateti pestele din cuptor, desfaceti folia si turnati restul de marinata deasupra pestelui.
Cresteti temperatura la 220 de grade si introduceti din nou la cuptor (fara sa mai inchideti folia de aluminiu), pentru inca 25 de minute.
Dupa 25 de minute scoateti pestele din cuptor si asezati-l pe un platou. Puneti sos pe deasupra, presarati patrunjel si busuioc, ornati cu felii de lime si se poate servi cu garnitura de orez.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Demenţial!
@Ionix – Ma bucur ca iti place, multumesc de vizita.
La inaltime, ca intotdeauna, o reteta gustoasa, foarte bine explicata si frumos prezentata in multe imagini!
@maria elena – Multumesc, dna Burdulea!
cred ca a iesit o nebunie !imteresanta marinata! da nu-s cam multe 3 Lg de sos de stridii ?ma cam feresc de cantitati mari de sos de stridii.
Ce reteta deosebita!
@Sylvia – Multumesc. Nu stiu daca este deosebita, dar mie personal mi-a placut tare mult si pot doar sa sper ca le va fi pe plac si celor care se vor hotari sa o incerce.
@pansy – Nu, nu au fost deloc multe cele 3 linguri de sos de stridii. Dar, daca tu ,,te feresti”, poti pune mai putine.