Sarmalute in foi de vita cu orez (Dolmadakia)

Sa tot fi trecut vreo doua saptamani de cand am cumparat un borcan de foi de vita, cu gandul la niste sarmalute, dar iata ca abia ieri le-am pus in practica, in varianta fara carne de aceasta data. Oricum, fie ca le preparati cu carne , fie ca le umpleti doar cu orez, obtinand sarmalute de post, sunt la fel de bune si se mananca cu o pofta la fel de mare – cel putin la noi in casa asa stau lucrurile :).
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g orez; 30-35 foi de vita (conservate); 1 ceapa mare, tocata marunt; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 400 g rosii cuburi, cu tot cu suc; sucul de la 2 lamai; coaja rasa de la 1 lamaie; 1 l supa de legume; 1 lingurita frunze de menta proaspete, tocate marunt; 3 lingurite marar; 1 lingura patrunjel, tocat marunt; ulei; sare; piper.
Preparare sarmalute in foi de vita cu orez: Intr-o tigaie incingeti 1 lingura de ulei, in care puneti ceapa si usturoiul. Caliti pana cand ceapa devine translucida, dupa care adaugati orezul si caliti-l, laolalta cu ceapa si usturoiul, cca. 3 minute (pana ce bobul de orez devine sticlos).
Turnati supa de legume, cat sa acoperiti putin orezul, si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic, amestecand permanent. Daca orezul ramane fara lichid inainte de trecerea celor 5 minute, mai turnati supa, putin cate putin (tineti insa cont ca la sfarsitul celor 5 minute orezul nu trebuie sa aiba zeama deloc).
Odata ce au trecut cele 5 minute si orezul nu mai are zeama deloc, condimentati cu un praf de sare si piper, amestecati si stingeti focul. Dupa ce ati stins focul adaugati verdeturile (mararul, patrunjelul si menta), coaja de lamaie rasa, amestecati bine si lasati orezul sa se racoreasca.
Cand orezul s-a racit, formati sarmalutele. Asezati un strat de foi de vita in oala, peste care incepeti si asezati sarmalele. Turnati pe deasupra sucul de lamaie, supa ramasa si cuburile de rosii.
Puneti oala pe foc, aduceti la fierbere, dupa care puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba 35 de minute, la foc mic.
Dupa 35 de minute, dati deoparte capacul si introduceti oala cu sarmale in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 15 minute.
La sfarsitul celor 15 minute, delicioasele sarmalute sunt gata si pot fi servite – calde sau reci (cand sunt chiar mai bune), eventual cu un sos de iaurt cu menta.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
bune bune, s-au batut grecii la gura noastra :)))
@mara – 🙂 Da, cam asa ceva a fost si la noi.
extra bune!!!! mai aveam un borcan de foi si le-am facut sambata. ne-au placut tare muuult, racoritoare, sincera sa fiu si noi le-am preferat reci.
@ani – Bune oricum, si calde si reci. Chestie de preferinte :). Ma bucur ca v-au placut.