Berbecut cu conopida si cartofi

De Florii ne-am programat, la prima ora, cumparaturi – o parte din cele necesare pentru Paste si, mai ales, carnea de miel. Pe care insa n-am mai cumparat-o din supermarket, fiind revoltator de scumpa in comparatie cu ce vazusem la o macelarie. Una peste alta, daca tot am ajuns la respectiva macelarie pentru miel… am cumparat si niste carne de berbecut :), din care in primul rand am facut niste placinte cu carne, in timp ce restul ramas a ajuns in acest curry de berbecut cu conopida si cartofi.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g carne de berbecut (sau de miel), taiata fasii subtiri de max. 2-3 cm lungime; 750 g cartofi, taiati cuburi; 400 g conopida, rupta in buchetele de o dimensiune apropiata cu cea a cuburilor de cartofi; 1 morcov, taiat fasii subtiri pe lungime si mai apoi fasiile taiate in bastonase de cca. 2-3 cm lungime; 1 ceapa, tocata marunt; 5 catei de usturoi, tocati marunt; 20 g ghimbir, tocat marunt; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 140 g iaurt; 1 lingurita garam masala; 1/2 lingurita piper cayenne; 1/2 lingurita curry indian; 1/2 lingurita pulbere de mango; 1/2 lingurita turmeric; 1 lingura pasta de tomate; 1 lingurita pasta de chili; 1 lingura ghee (unt clarificat); coriandru proaspat.
Preparare berbecut cu conopida si cartofi: Puneti la topit, intr-o tigaie mai adanca, 1 lingura de ghee. Adaugati carnea si lasati-o sa se rumeneasca, la foc iute, pana ce capata o culoare bruna si se evapora tot sucul pe care il va lasa.
Odata ce in tigaie nu mai este deloc lichid, adaugati condimentele (garam masala, piper cayenne, curry indian, pulbere de mango si turmeric), dati focul incet, amestecati si mai lasati cca. 30 de secunde pentru ca aromele condimentelor sa se intrepatrunda bine cu cele ale carnii.
Continuati prin a adauga ceapa, usturoiul si ghimbirul, amestecati si gatiti cam 1 minut, tot la foc mic. Puneti in tigaie morcovul si tulpina de telina, amestecati si mai lasati 1 minut.
Mai apoi, puteti adauga conopida si cartofii, amestecati, dupa care turnati apa pana la jumatate. Asteptati sa inceapa sa fiarba, puneti un capac deasupra si lasati 15 minute, la foc mic.
Intre timp, amestecati iaurtul cu pasta de tomate si pasta de chili, astfel incat sa obtineti o compozitie omogena.
Dupa ce au trecut 15 minute, adaugati compozitia de iaurt in tigaie, condimentati cu sare dupa gust, amestecati usor, lasati sa dea intr-un clocot si stingeti focul.
Garnisiti cu coriandru proaspat si se poate servi cu naan (nu uitati sa ungeti un pic painea cu ghee, imediat ce o scoateti din cuptor).
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Consider ca asemenea idei de a gati carnea de miel (si nu numai) si altfel decat suntem noi obisnuiti in mod traditional sunt extrem de binevenite. E o nebunie ca din 4 pulpe de miel sa faci friptura la cuptor in acelasi mod, sa mananci pana la exasperare acelasi lucru, condimentat la fel. Reteta e chiar interesanta asa ca o sa o pun in practica cu ocazia zilelor libere pe care le voi avea de Pasti.
BTW placintele cu carne sunt de asemenea extra ispititoare dar eu nu prea le am cu aluaturile :).
@Alexandru – Ei bine, ma bucur ca ti-am dat macar o idee. Cat despre aluatul de la Dingle Pies eu zic sa nu te lasi coplesit de aparente si sa incerci :).