Vitel cu sos de ton (Vitello tonnato)

Felii subtiri de carne de vitel acompaniate de un delicat sos de ton si ansoa – iata ceea ce face din Vitello tonnato un aperitiv perfect, aromat si elegant, numai bun pentru o masa aranjata ca de sarbatoare.
Pentru preparare vitel cu sos de ton aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g pulpa de vitel; 1 ceapa, taiata in doua; 3 catei de usturoi, intregi; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 4 frunze de dafin; 1 lingurita rozmarin, maruntit; 1 lingurita tarhon, maruntit; 1 lingurita amestec de piperuri (contine seminte de: piper negru, piper alb, piper rosu, piper verde, coriandru); 100 g ton in ulei; 1 lingurita pasta de ansoa; 3 galbenusuri de oua, fierte tari; 20 g capere; 1 lingurita mustar Dijon; 500 ml vin alb, sec; sucul de la 1/2 lamaie; otet sherry; sare; ulei de masline extravirgin.
Preparare Vitello tonnato: Ce aveti de facut mai intai este sa puneti carnea la fiert, bucata intreaga. Asadar, asezati carnea intr-o oala, turnati vinul, completati cu apa cat sa acoperiti carnea si adaugati 1 lingurita de sare.
Lasati sa inceapa sa fiarba, luati spuma, dupa care adaugati: dafinul, rozmarinul, tarhonul, piperurile, ceapa, usturoiul si tulpina de telina.
Lasati carnea sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute.
Cat fierbe carnea, puteti trece la prepararea sosului, la care veti proceda cam ca la o maioneza. Nu va speriati, nu este deloc complicat!
Prin urmare, puneti intr-un mixer cele 3 galbenusuri de oua fierte tari si un pic de ulei. Procesati pana ce compozitia se omogenizeaza, adaugand ulei, treptat, daca mai este cazul.
Cand galbenusurile de oua si uleiul s-au omogenizat, adaugati: caperele, mustarul, pasta de ansoa, tonul scurs de ulei si un strop de otet sherry. Procesati, in continuare, pana ce toate ingredientele adaugate se incorporeaza in compozitia pe care deja o aveati in mixer.
Mai apoi, continuati prin a adauga sucul de la 1/2 lamaie (putin cate putin), inca un pic de ulei, si procesati din nou pentru omogenizare.
In final, trebuie sa obtineti un sos de o consistenta asemanatoare cu cea a unei maioneze.
Puneti sosul astfel obtinut intr-un bol, acoperiti cu o folie de plastic si introduceti-l la frigider.
Sa ne intoarcem la carne! Daca mai trebuie sa fiarba o lasati sa fiarba, asta e :)! Daca insa a fiert, stingeti focul si lasati-o sa se raceasca in lichidul in care a fiert (este important sa nu o scoateti din lichidul in care a fiert pentru a nu se usca – oricum, chiar si asa, este bine ca de cate ori mai treceti pe la bucatarie sa o mai intoarceti de pe o parte pe alta, pana ce se raceste, astfel incat portiunea care a stat la suprafata sa mai treaca si prin zeama).
Dupa ce carnea s-a racit si se apropie momentul in care doriti sa aranjati platoul, scoateti bucata de carne pe un prosop absorbant (nu o lasati prea mult, caci nu va fi nevoie), dupa care o puteti taia in felii foarte subtiri.
Puneti, pe deasupra, sos de ton (in care aromele s-au intrepatruns si s-au „asezat” dupa ce a petrecut nitel timp la frigider – un deliciu!!), ornati cu patrunjel proaspat, capere si… savurati cu mare pofta!
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Paste fericit alaturi de cei dragi!
@maria mihalache – Multumesc, Medi! Asemenea si voua! Paste luminat, sa va distrati, sa fiti sanatosi si fericiti!
Ai avut dreptate, super delicios, fin si aspectuos. Am pus pe masa intinsa de Paste si toti invitatii au scos un uau si s-au aruncat pe platou inaintea salatei bouef si a altor aperitive :). Si chiar nu e ff greu de facut, am avut eu ceva emotii la sos dar a iesit extra. Multumesc deci pentru explicatii si reteta si… 1 Mai frumos :)!
@Diana – Ma bucur ca a avut succes. 1 Mai frumos si tie, desi… afara e cam urat si racorica deocamdata :).