Gatitul cu ceapa, o placere cand folosesti sumac


Gatitul cu ceapa, o placere cand folosesti sumac

Pentru ca la rubrica de Condimente am scris despre sumac, o sa va spun unele amanunte despre el, lucruri pe care le-am constatat din proprie experienta.

Nu cred ca sunt multe persoane care sa afirme cu tarie ca nu le este pe plac o tocanita gustoasa, dintr-aceea pregatita cu multe legume, dar mai ales cu muuuuulta ceapa. Mie cel putin imi place la nebunie!

Prin urmare, desi felul de mancare le place, multi ocolesc prepararea acestor tocanite la ei acasa, din cauza mirosului greu de ceapa care se imprastie peste tot, pana intr-atat incat tot blocul stie cine si unde face tocana :).

Ei bine, adaugati sumac atunci cand caliti ceapa – nu as putea sa va spun o cantitate anume, depinde evident de cata ceapa vorbim, dar experimentati cu 1 lingura rasa de sumac cam la 1 kg de ceapa pentru inceput – si veti observa ca mirosul nu mai este la fel de pregnant si deranjant.

Mai sunt persoane care nu sunt neaparat deranjate de miros, dar care tot nu se pot bucura de gustul unei mancari cu multa ceapa, si asta datorita neplacerilor digestive care apar dupa consum. Si pentru acestia utilizarea sumac-ului la gatit poate reprezenta o solutie, condimentul cu pricina fiind cunoscut inclusiv pentru proprietatile sale medicinale, printre care si cea de ajutare a digestiei, de inlaturare a neplacutelor senzatii de balonare sau de arsuri la stomac.

Chiar si atunci cand preparati o banala salata cu ceapa, in loc sa frecati ceapa cu sare, incercati macar o data sa faceti acest lucru cu sumac.


Recomandari:

2 păreri.

  1. maria elena spune:

    Este inedit pt mine acest condiment, nu am auzit despre el, de gasit prin oraselul meu cu siguranta nu-l voi gasi. Frumos articolul, pretioase informatiile.

  2. Tavi spune:

    @maria elena – Dna Burdulea, never say never :), poate o sa inceapa sa aduca astfel de condimente si in oraselul dvs. Sau poate o sa mergeti prin alte orase unde o sa-l vedeti si macar sa stiti ce e cu el. Multumesc de vizita, o zi buna sa aveti!

Spune-ţi părerea