Pulbere de mango (Amchur)

Pulberea de mango este un alt condiment pe care l-ati observat prin cateva dintre retetele de pe blog, asa incat astazi o sa va spun cateva cuvinte despre Amchur.
Condimentul are ca materie prima, asa cum reiese si din denumire (am = mango si chur = pulbere), fructele de mango necoapte (cat sunt inca verzi), taiate felii, uscate la soare si mai apoi pisate pana devin o pudra fina, ce are o culoare cafeniu-deschis. Daca il puneti pe limba veti constata ca are un gust dulceag-acrisor, usor acid, iar atunci cand il veti mirosi veti remarca acelasi buchet acrisor si, totodata, subtil rasinos.
Marca a bucatariei indiene, Amchur este totusi intrebuintat mai mult in nordul Indiei, ca inlocuitor al sucului de limeta sau al pulpei de tamarin folosite in sudul Indiei.
Avand insa aceleasi proprietati ca si ingredientele mentionate mai inainte, pulberea de mango este utilizata evident in acelasi scop – acela de a da aroma curry-urilor, mancarurilor de legume, la condimentarea chutney-urilor, oriunde se doreste obtinerea unui gust acrisor fara a se altera consistenta sosului prin adaugarea de lichid (suc de limeta sau tamarin).
Dar aria de utilizare a pulberii de mango nu se opreste aici, ea putand fi folosita la fel de bine la marinatele pentru carne, din moment ce are aceleasi proprietati de fragezire a carnii ca si sucul de lamaie, fiind insa de cateva ori mai puternica decat acesta. Mai concret, daca la o marinata folositi, sa zicem, 3 linguri de suc de lamaie, in cazul in care veti folosi Amchur va trebui sa o faceti cu ceva mai multa moderatie, o singura lingura de pudra fiind indeajuns pentru a ajunge la acelasi rezultat. Desi, ca si in cazul sumac-ului, carnea de peste si cea de pui se armonizeaza cel mai bine cu aroma Amchur-ului, condimentul poate fi luat in considerare si atunci cand se prepara alte tipuri de carne.
Pudra de mango confera, de asemenea, o nota aparte vinegretelor, chiar si supelor de legume, insa tineti cont ca atunci cand o adaugati in mancaruri este de preferat sa o faceti catre final, aproximativ cu 10-15 minute inainte sa o luati de pe foc.
Amchur mai serveste ca ingredient si la prepararea vestitelor muraturi indiene, iar anul acesta chiar am de gand sa trec peste superstitia cum ca atunci cand pun conserve ne mutam 🙂 si voi experimenta. Voi pune doar cateva borcane, mici, ca in cazul in care superstitia se adevereste si va trebui sa ne mutam, sa n-o facem din nou, ca acum 3 ani, cu multe borcane de 5 kg dupa noi, cu bidoane de vin, damigene de visinata si alte cele :D.
Recomandari:
salut! am vazut mai de mult si sumac si amchur in amzei, dar sincer sa fiu nu stiam la ce si cu ce se mananca 🙂 asa ca nu m-am agitat prea tare. acum m-ai facut curios si cat de curand o sa-mi programez o noua trecere pe-acolo. oricum ma batea gandul de ceva timp sa incerc musakhanul ala ca imi ploua in gura de cand l-ai postat :D.
@stefan – Ma bucur ca te-am facut curios, asta era si scopul. Acum nu ramane decat sa incerci, sa experimentezi. Iar Musakhanul chiar e de incercat, mi-ai facut pofta aducandu-mi aminte :).
unde se gaseste in Bucuresti?
@Niki – Eu l-am cumparat din Pta Amzei, de la magazinul Ki-Life.