Tarta Tatin cu mere si ananas

Tarta Tatin este un desert delicios al bucatariei franceze, principalele sale deosebiri fata de o tarta obisnuita fiind, in primul rand, ca este coapta invers (cu aluatul deasupra) si, in al doilea rand, ca fructele (de regula fructe ferme precum mere, pere, ananas) sunt gatite in zahar caramelizat, inainte ca tarta sa fie introdusa la cuptor.
Daca surorile Tatin au inventat-o sau nu din greseala (asa cum se spune) este prea putin important, fiindca in momentul in care veti degusta aceasta minunatie va asigur ca istoricul va fi ultimul lucru la care va veti mai gandi. Singurul meu regret este ca, de aceasta data, fiind la regim, nu am putut sa gust decat fix 1 lingurita, suficient insa cat sa le dau dreptate invitatilor care nu mai conteneau a spune cat de buna este.
Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g aluat tarta; 200 g mere (cantitate masurata dupa ce le-ati curatat de coaja si le-ati scos cotorul), taiate felii; 200 g ananas proaspat, taiat in bucati de marime potrivita; 165 g zahar tos; 20 ml sirop de artar; 30 g unt.
Pentru prepararea aluatului pentru tarta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g faina; 50 g zahar; 1 plic zahar vanilat; 100 g unt nesarat, taiat cuburi; 1 ou; 1 varf de lingurita de sare.
Preparare tarta Tatin cu mere si ananas: In primul rand, veti prepara aluatul ca aici (daca aveti masina de paine o puteti pune pe ea la treaba, folosind programul de „Paste”, care la a mea masina de paine este 12 si dureaza 15 minute).
Dupa ce aveti aluatul gata, inveliti-l intr-o folie de plastic si dati-l la frigider minim 30 de minute – asta daca va grabiti, insa ideal este sa-l lasati la rece cateva ore.
O varianta mult mai comoda si sigura (mai cu seama vara) este sa preparati aluatul cu o zi inainte, mai pe seara, si sa-l lasati la frigider pana a doua zi, asa cum am facut si eu de aceasta data.
Intr-o forma cu diametrul de 20 de cm, care poate fi asezata si pe flacara de la aragaz (eu am folosit o tigaie de teflon cu maner detasabil), puneti untul (30 g) la topit. De indata ce untul s-a topit, adaugati zaharul (165 g) si lasati-l sa se topeasca, la foc mediu, amestecand tot timpul.
Cand zaharul s-a topit si a capatat o culoare caramel, dati focul la minim, adaugati siropul de artar, amestecati un pic si puneti imediat si fructele in forma.
Intoarceti de cateva ori fructele pe fiecare parte (timp de cca. 20-30 de secunde), pana ce le imbracati complet in caramel, si luati de pe foc. Lasati un pic forma sa se racoreasca, dupa care puteti scoate aluatul de la frigider.
Presarati putina faina, atat pe masa de lucru cat si pe aluat, si incepeti sa intindeti o foaie un pic mai mare decat forma in care aveti fructele in sirop caramel.
Rulati foaia pe facalet si asezati-o, cu grija, prin desfasurare de pe facalet, peste marginile formei. Surplusul de aluat care atarna peste margini taiati-l.
Mai apoi, impingeti in jos (usor! – nu pierdeti niciun moment din vedere ca lucrati cu un aluat moale, sfaramicios si fragil) aluatul ramas pe peretii formei, pana ce ajungeti la compozitia aflata la baza.
Intepati aluatul, din loc in loc, dupa care introduceti tarta in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute (tarta trebuie sa stea la copt pana devine aurie la suprafata).
Dupa 45 de minute, scoateti tarta si lasati-o sa se racoreasca aproximativ 2 minute. Urmeaza partea finala!
Puneti deasupra formei o farfurie. Pozitionati-va o mana sub forma (folositi manusi speciale, ca frige!), cealalta mana puneti-o deasupra farfuriei, faceti bine priza, trageti aer adanc in piept 🙂 si… intoarceti dintr-o miscare, asa incat tarta sa ajunga, din forma, in farfurie (astfel veti aduce tarta la „normal”, adica cu fructele caramelizate deasupra si aluatul la baza).
Lasati-o sa raceasca un pic, dupa care tarta Tatin se poate servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Excelenta ti-a iesit, pe toata ti-as fi mancat-o doar eu daca as fi facut parte dintre invitati :))))). Sunt moarta dupa tarte!!
@Amalia – 🙂 Nu cred ca ai fi avut tu inima sa nu le lasi si altora. Multumesc de vizita.
mi-a iesit o tarta tatin delicioasa!! multam fain pentru explicatii, au fost de mare ajutor. zi frumoasa si racoroasa sa aveti!
@tina – Nu ai pentru ce, sa-ti fie de bine dupa tarta :)! Zi frumoasa si racoroasa asemenea.