Cheesecake cu jeleu de coacaze

Acest cheesecake cu jeleu de coacaze este atat de fin si de racoritor incat te va cuceri inca de la prima imbucatura – nu, nu ma laud singur, au spus-o toti cei care au mancat din el, adica sotia, invitatii, niste vecini carora le-am trimis cateva felii la pachet si, last but not least, eu :D.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 g biscuiti; 100 g unt, topit; 300 g mascarpone; 250 g branza de vaci degresata; 200 ml smantana pentru gatit; 150 g zahar tos; 3 oua; 1 lingura apa de trandafiri; 25 g caju crud, fin macinat; 25 g migdale crude, macinate fin.
Pentru prepararea jeleului de coacaze aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 100 g coacaze rosii; 4 g agar-agar pudra; 50 g zahar tos; 500 ml apa.
Preparare cheesecake cu jeleu de coacaze: Sfaramati bine biscuitii (la blender sau manual) pana obtineti un soi de pesmet cu o granulatie mai mare. Daca ati maruntit biscuitii la blender, transferati-i intr-un castron si adaugati apoi untul topit. Amestecati bine, asa incat untul sa se incorporeze total.
Asezati hartie de copt pe fundul unei forme cu inel detasabil (cea folosita de mine la aceasta reteta are diametrul de 23 cm), adaugati apoi biscuitii in forma si presati-i cu simt de raspundere, pana simtiti ca aveti un blat tare si uniform. Introduceti forma la frigider si lasati-o minim 10 minute.
Intre timp preincalziti cuptorul la 150 de grade si incepeti prepararea cremei de branza.
Puneti migdalele si alunele caju in blender si macinati-le cat mai fin. Adaugati zaharul tos si procesati circa 10 secunde la viteza 9, pana ce obtineti o pudra fina de zahar.
Adaugati, mai apoi, mascarpone, branza de vaci degresata si apa de trandafiri, dupa care mixati pana ce obtineti o crema omogena.
Dupa ce ati ajuns la acest rezultat, transferati compozitia intr-un mixer, montati dispozitivul pentru batut oua (la Thermomix nu a fost nevoie de aceasta operatiune, fluturele pentru creme putand fi montat direct peste cutite) si incepeti sa adaugati ouale, unul cate unul, pe rand. Nu adaugati urmatorul ou pana cand nu ati integrat complet in compozitie oul adaugat anterior.
Odata ce ati terminat de adaugat si incorporat in compozitie toate ouale, adaugati smantana si mixati, din nou, pana obtineti o crema omogena, cu o consistenta ce ii va permite sa curga usor.
Cand ati terminat de pregatit crema si au trecut minim 10 minute, scoateti blatul de biscuiti de la frigider si turnati crema de branza in forma.
Introduceti prajitura in cuptorul preincalzit la 150 de grade, unde o veti lasa 1 ora si 30 de minute.
Dupa ce a trecut 1 ora si jumatate, timp in care prajitura a crescut si a devenit rumen-aurie la suprafata, scoateti forma din cuptor si, cat se mai racoreste cheesecake-ul nitel, treceti la prepararea jeleului.
Zdrobiti coacazele intr-un blender, pana ce obtineti un piure foarte fin. Cand ati ajuns la acest rezultat, turnati 200 ml de apa rece (din cei 500 ml) si mai procesati cca. 20 secunde (eu nu am mai strecurat semintele dar, daca doriti, o puteti face).
Puneti intr-o craticioara restul de apa rece (300 ml), turnati sucul de coacaze, adaugati pudra de agar-agar, amestecati si asteptati sa inceapa sa fiarba. Odata ce apa a inceput sa fiarba, adaugati zaharul si continuati sa fierbeti timp de aproximativ 3-4 minute (sau pana ce pudra de agar-agar se dizolva), amestecand constant.
Lasati compozitia sa se racoreasca de la sine sau o puteti ajuta sa se racoreasca mai rapid. Pentru a doua varianta, puneti craticioara in apa rece (in chiuveta, de exemplu, unde ati pus dopul si ati lasat sa curga un pic de apa rece, cat sa ajunga pana la jumatatea craticioarei), adaugati in apa cuburi de gheata si, amestecand permanent, aduceti jeleul pana la punctul in care observati ca da semne ca ar incepe sa se intareasca.
In acest moment, scoateti rapid craticioara din apa si turnati jeleul (care inca mai curge usor), uniform, pe deasupra cheesecake-ului. (TIPS: Inainte de a turna jeleul, desprindeti un pic inelul detasabil al formei – fara a-l indeparta insa de cheesecake!! Desprindeti-l doar putin, atat cat sa il puteti largi un pic, asa incat atunci cand veti turna jeleul acesta sa se scurga si pe marginile prajiturii).
Dupa ce ati turnat jeleul, introduceti la frigider, unde veti lasa cheesecake-ul minim 4 ore, preferabil insa si mai mult, mai ales pe timp de vara.
Cand vine momentul… scoateti prajitura de la frigider, portionati-o, ornati cu fructe (coacaze rosii in acest caz) si savurati cu pofta aceasta delicioasa prajitura cu branza!
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
superb arata!!! doamne ce pofta mi-ai facut… e o praji nemaipomenit de buna.
@catalina – In cazul asta, trebuie sa te apuci sa faci un cheesecake 🙂 si iti potolesti si pofta. Zi frumoasa, multumesc de vizita.
De unde luati agar-agar? Prajitura asta este oricum minunata la gust, dar jeleul este nemaipomenit. O alternativa excelenta la gelatina, potrivita cu finetea desertului in cauza. Felicitari!
@Mariana – In Bucuresti, de la Ki-Life. Daca nu sunteti din Bucuresti, ati putea cauta in magazine cu produse bio din orasul dvs.
Minunat cheesecake, mi-a iesit ca la carte si praji si jeleul pe care eu l-am facut cu capsuni. A fost prima oara cand am folosit agar agar, am avut ceva emotii sa nu cumva s-o dau bara taman la sfarsit :)), dar totul a iesit perfect.
@mirela – 🙂 Ma bucur ca ti-a placut, sa-ti fie de bine dupa cheesecake.