Pui Hainan cu orez


Pui Hainan cu orez

Reteta de pui Hainan cu orez este originara din China (mica provincie Hainan, dupa cum sugereaza si numele), insa a fost rapid adoptata, devenind extrem de populara, in Singapore, Malaysia sau Thailanda (mai cu seama in Singapore, unde puiul Hainan a fost chiar ridicat la rangul de preparat national). Este un fel de mancare de o simplitate dezarmanta, dar cu un final absolut delicios! Asa cum veti vedea nu este deloc complicat, tot ce aveti de facut fiind sa fierbeti un pui si sa pregatiti o garnitura de orez. La toate acestea puteti adauga diferite sosuri cu care se poate servi acest preparat, eu alegand sa pregatesc doua, si anume un sos de stridii cu usturoi, si un al doilea avand la baza pasta de chili cu usturoi.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui intreg de cca. 1 kg; 65 g ghimbir proaspat, necurat de coaja si taiat in cateva bucati mai mari; 6 catei de usturoi, zdrobiti un pic, doar cat sa se intredeschida; 3 fire de ceapa verde, taiate bucati mari; 150 g orez cu bob lung; 1 lingura ulei de susan; sare.

Pentru prepararea sosului de stridii cu usturoi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 capatana mare de usturoi (12-14 catei); 2 linguri sos de stridii; 1 lingura otet de orez alb; 2 lingurite ulei de susan (preparare sos de stridii cu usturoi).

Pentru prepararea sosului de chili cu usturoi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingura ghimbir proaspat, zdrobit; 2 linguri pasta de chili cu usturoi; 2 linguri sos de soia dulce; 1 lingurita otet de orez negru (preparare sos de chili cu usturoi).

Preparare pui Hainan cu orez: Spalati puiul, stergeti-l bine cu prosoape de hartie, dupa care frecati-l cu sare pe toate partile si in interior.

Mai apoi, indesati in interiorul puiului bucatile de ghimbir, ceapa verde si cateii de usturoi.

Turnati cam 2 l de apa intr-o oala si lasati-o sa inceapa sa fiarba. Odata ce apa a dat in clocot, puneti puiul in oala, cu pieptul in jos (nu trebuie sa fie complet scufundat in apa), acoperiti cu un capac si lasati puiul sa fiarba timp de cca. 25-30 de minute, la foc mediu.
Odata ce carnea de pui este fiarta, stingeti focul si mai lasati puiul 5 minute in apa fiarta, cu capacul deasupra.

Cand au trecut cele 5 minute, scoateti puiul din zeama in care a fiert, scufundati-l in apa foarte rece (in care ati pus cateva cuburi de gheata) si lasati-l cam 3-4 minute, asa incat pielea sa capete fermitate. Dupa aceea, scoateti-l intr-o tava, extrageti ghimbirul, ceapa si usturoiul din interior si lasati-l deoparte pana ce pregatiti orezul.

Luati 500 ml din zeama in care a fiert puiul si puneti orezul la fiert. Lasati orezul sa fiarba pana ce absoarbe tot lichidul (cca. 10-13 minute), dupa care stingeti focul si mai lasati 10 minute, cu o farfurie deasupra.

Acum va puteti reintoarce la pui, pe care il veti veti unge bine (pe toate partile si in interior) cu ulei de susan.

Asezati-l pe un blat de lemn si, folosind un satar bine ascutit, portionati puiul (vezi foto).

Puneti in farfurii bucati de pui, orez, alaturati cateva felii de rosii si castravete verde, bineinteles sosuri si serviti cu mare pofta acest pui fraged si aromat.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Ma invit la masa la tine.
    O zi frumoasa!

  2. Tavi spune:

    @maria mihalache – Medi, cu mare drag va primim. O zi frumoasa asemenea!

Spune-ţi părerea