Porc cu pasta dulce de soia

Astazi va propun o mancare rapida, un stir-fry de carne de porc cu pasta dulce de soia (tian mian jiang sau, mai pe scurt, tian jiang – o pasta inchisa la culoare, cu un gust dulceag si totodata usor sarat, obtinuta din boabe de soia fermentate, apa, faina de grau, sare si zahar, avand o consistenta asemanatoare cu cea a pastei noastre de tomate). Este un preparat extrem de simplu, foarte gustos si, mai ales, usor de pregatit, iar in ceea ce priveste pasta dulce de soia o puteti gasi (chiar daca nu constant) in magazine in care se comercializeaza produse cu specific asiatic.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g muschi de porc, taiat fasii subtiri; 5 lingurite pasta dulce de soia (tian jiang); 4 fire de ceapa verde, tocata marunt; 2 lingurite amidon de porumb; 2 lingurite vin de orez Shaoxing; 2 lingurite sos de soia light; 2 lingurite sos de soia dark; 1/2 lingurita zahar brun; 4 linguri ulei de arahide.
Preparare porc cu pasta dulce de soia: Puneti carnea intr-un castron si adaugati-i sosurile de soia (light si dark), vinul de orez si amidonul. Amestecati si lasati 20 de minute.
Dupa 20 de minute incingeti bine uleiul in wok. Adaugati carnea (cu tot cu sosul in care a stat la marinat) si gatiti-o, la flacara mare, amestecand permanent, cca. 2-3 minute (pana ce bucatile de carne se separa si isi schimba culoarea).
Dati carnea intr-o parte a wok-ului, inclinati un pic wok-ul asa incat sa se adune ulei in partea in care il inclinati (vezi foto) si puneti zaharul in locul in care s-a adunat ulei. Lasati zaharul sa se topeasca, dupa care adaugati pasta dulce de soia, pe care o veti gati cateva secunde, amestecand-o usor cu zaharul caramelizat.
Cand pasta de soia a inceput sa-si elibereze aroma, amestecati totul cu bucatile de carne, adaugati ceapa verde, amestecati si stingeti focul. Mancarea este gata!
Puneti in farfurii bucati de carne cu sos si serviti acest delicios porc cu pasta dulce de soia cu taitei de orez sau cu orez fiert, dupa cum preferati.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
hai ca m-ai pus pe ganduri, nu stiu niciun magazin cu specific asiatic prin cartier…
si mai trebuie sa imi iau si wok 😀
dar am totusi o nedumerire, asa repede este gata carnea de porc?
@iulian – 🙂 Cand spui cartier presupun ca te referi la un cartier din Bucuresti. Ca atare, in Bucuresti, sunt cateva magazine care comercializeaza produse cu specific asiatic (unele nelimitandu-se insa doar la acestea), unde ai putea gasi pasta dulce de soia. De asemenea, wok se gaseste in Carrefour, ba chiar gasesti de vreo doua feluri: si traditional si de la Teflon.
Cat despre restul nedumeririi, daca asa de repede este gata carnea de porc, raspunsul este da. Taiata in fasii subtiri si mai apoi gatita la flacara mare, in wok-ul bine incins, scuturand tot timpul wok-ul asa incat continutul sau sa se afle in continua miscare (pe scurt stir-fry sau chao daca preferi in limba chineza), va fi gata in maxim 3 minute. Daca nu vrei sa scuturi tot timpul wok-ul poti sa si amesteci permanent cu o lingura sau paleta de lemn, no problem :).
Merci Tavi pentru lamuriri 🙂
Intr-adevar despre Bucuresti vorbeam. 😀