Conopida gratinata

Pentru astazi din nou o reteta avand la baza conopida, de aceasta data gratinata, un preparat pe care l-am pregatit in aceeasi zi cu supa crema de conopida cu cartofi. Este o reteta usor de facut, cu ingrediente la indemana, care se va materializa intr-un fel de mancare simplu, delicios si consistent, numai bun pentru aceia care isi doresc sa serveasca o cina usoara, a carei pregatire sa nu necesite mult timp.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g conopida; 500 ml smantana; 150 g cascaval, ras; 4 oua; 50 g panko (varietate de pesmet folosit in bucataria japoneza); 50 g unt; sare; piper alb; nucsoara.
Preparare conopida gratinata: In primul rand, veti curata conopida, o veti spala, desface in buchetele de marime potrivita si o veti pune la fiert, timp de 15-20 de minute, in apa cu o lingurita de sare. Odata ce aveti conopida fiarta si scursa de apa in care a fiert, lucrurile vor decurge foarte rapid.
Ungeti cu unt forma pe care o veti introduce la cuptor.
Puneti ouale intr-un castron, adaugati-le sare, piper alb si nucsoara rasa, dupa care bateti-le bine, pana ce fac spuma.
Cand ati ajuns la acest rezultat, adaugati in castron si smantana. Amestecati bine, asa incat sa incorporati complet smantana si sa obtineti un sos omogen.
Tapetati cu panko forma pe care ati uns-o cu unt, asezati in tava buchetelele de conopida, presarati pe deasupra un praf de sare si de piper alb, dupa care turnati sosul preparat anterior, avand grija sa-l distribuiti uniform peste conopida.
Finalizati cu cascaval ras, pe care, de asemenea, il veti distribui uniform pe deasupra conopidei.
Introduceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade, unde veti lasa conopida timp de 15-20 de minute, pana ce va capata la suprafata o apetisanta crusta rumen-aurie.
Inainte de a portiona conopida gratinata, lasati-o sa se racoreasca un pic, dupa care o puteti pune in farfurii si servi ca fel de sine statator sau ca garnitura la friptura.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!