Musaca de cartofi cu carne de porc

Nu refuz niciodata o portie de musaca de cartofi cu carne (fie ca o gatesc doar cu cartofi, fie ca adaug si vinete ), asadar pe cei care nu tin post ii invit astazi la o gustoasa musaca de cartofi cu carne de porc. Cei care sunt in post pot opta, daca le este pofta de musaca, fie pentru o portie de musaca de cartofi cu orez si legume , fie pentru delicioasa musaca de vinete cu linte.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,6 kg cartofi, taiati felii rotunde; 1,2 kg carne de porc, tocata; 2 cepe (cca. 100 g de ceapa), rase; 1 morcov, ras; 3 oua (pentru amestecul de carne) + 1 ou (care va fi amestecat cu smantana); 1 lingura pasta de tomate; 1/2 lingurita pasta de ardei iute (chili) cu usturoi; 250 ml smantana; 1 lingurita cimbru; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper negru, macinat; ulei.
Preparare musaca de cartofi cu carne de porc: In primul rand, puneti ulei cam de un deget intr-o tigaie si rumeniti usor cartofii (nu pe toti deodata, cel mai bine fiind sa efectuati aceasta operatiune in mai multe transe). Cand cartofii au capatat o culoare aurie, scoateti-i intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga de surplusul de ulei si sa se racoreasca.
Puneti, peste carnea tocata, sarea, piperul, cimbrul si amestecati. Adaugati ceapa si morcovul ras si amestecati din nou.
Din uleiul in care ati prajit cartofii pastrati doar 2 linguri, in care puneti carnea la rumenit (avand grija sa amestecati frecvent), pana ce sucul lasat de carne se va evapora complet.
Cat se gateste carnea, ungeti cu un pic de unt o tava de teflon, in care incepeti si asezati un prim strat de felii de cartofi.
Odata ce carnea si-a schimbat culoarea si in tigaie nu mai aveti deloc lichid, adaugati pasta de tomate, pasta de chili cu usturoi si mai gatiti cam 1-2 minute, amestecand tot timpul, pana ce pasta de tomate se desface si se integreaza in compozitia de carne.
Stingeti focul, lasati carnea sa se raceasca, dupa care adaugati ouale (3 oua) si amestecati bine.
Asezati compozitia de carne peste stratul de cartofi deja pus in tava, uniformizati si incepeti sa asezati ultimul strat de cartofi, astfel incat sa acoperiti complet compozitia de carne.
Bateti bine 1 ou cu cei 250 ml de smantana (daca nu aveti smantana, cum mi s-a intamplat mie, puteti folosi cu succes si lapte de cocos). Turnati amestecul pe deasupra cartofilor si, ajutandu-va de o pensula, intindeti compozitia cat mai uniform.
Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, unde veti lasa musacaua pana ce stratul de cartofi de la suprafata capata o apetisanta nuanta rumen-aurie.
Cand ati ajuns la acest rezultat, scoateti tava din cuptor si lasati musacaua sa se racoreasca bine. Odata ce a ajuns aproape la temperatura camerei, portionati-o, puneti in farfurii si serviti cu mare pofta aceasta delicioasa musaca de cartofi cu carne de porc alaturandu-i, dupa pofta inimii, muraturi, salata de varza acra, salata verde, salata de rosii cu castraveti verzi sau o salata de cruditati, cu telina, morcov si mar.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!