Praz umplut cu carne


Praz umplut cu carne

Astazi va propun sa incercati aceasta mancare de praz pregatita un pic altfel: bucati de praz umplut cu carne tocata, gatit la cuptor, in sos. Este un preparat gustos, care poate fi servit cu succes chiar si de sarbatori sau atunci cand aveti musafiri.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g praz; 200 g carne tocata (amestec carne de vita cu carne de porc slaba, in cantitati egale); 1 ceapa, tocata marunt; 50 g orez fiert; 1 ou; 50 g unt; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 1 lingura de marar uscat, maruntit; 1 lingura de patrunjel verde; 4 felii de lamaie, taiate pe jumatate; sare; piper negru.

Preparare praz umplut cu carne: Dupa ce ati curatat prazul de foile exterioare, taiati partea verde, spalati-l si taiati partea alba ramasa in bucati de aproximativ 5 cm lungime.

Tocati ceapa marunt dupa care, intr-o tigaie, puneti untul la topit.

Adaugati ceapa in untul topit si caliti-o cam 20-30 de secunde, pana se inmoaie, devenind translucida.

Puneti carnea tocata intr-un castron, adaugati ceapa calita (cu tot cu untul topit din tigaie), orezul fiert si amestecati.

Continuati prin a adauga oul, mararul, sarea si piperul negru (eu am pus cam 1 lingurita rasa de sare si un varf de lingurita de piper negru) si amestecati din nou, pana ce oul se inglobeaza complet si compozitia se omogenizeaza.

In acest moment, aveti toate ingredientele pregatite pentru a trece la preparare.

Puneti la fiert 1 l de apa cu 1 lingurita de sare si, cand apa da in clocot, adaugati bucatile de praz.

Gatiti prazul 8-10 minute dupa care, ajutandu-va de o spumiera, scoateti-l intr-o strecuratoare si lasati-l sa se racoreasca. Pastrati apa in care a fiert prazul.

Cand prazul s-a mai racorit un pic, astfel incat sa puteti pune mana pe el, incepeti si scoateti miezul din fiecare bucata, impingand usor de la un capat (vezi foto). Miezul scos nu-l aruncati, puneti-l deoparte, intr-un castron.

Incepeti si umpleti bucatile de praz din care ati scos miezul cu compozitia de carne urmand ca, pe masura ce le umpleti, sa le lasati deoparte, pe un blat de lemn.

Odata ce ati terminat compozitia de carne, aranjati bucatile de praz umplut intr-o tava.

Intre bucatile de praz umplut aranjati bucatile de praz care v-au ramas de la scoaterea miezului, completand astfel toate golurile.

Intr-un bol, combinati pasta de tomate cu 500 ml din apa in care ati fiert prazul.

Amestecati pana ce pasta de tomate se dizolva, dupa care turnati sosul in tava.

Aranjati feliile de lamaie, presarati pe deasupra frunzulite de patrunjel verde si introduceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade.

Dupa cca. 30 de minute de stat la cuptor, mancarea de praz este gata.

Asezati in farfurii bucati de praz umplut, bucati de praz simplu, acompaniati cu sos si felii de lamaie si savurati acest delicios praz umplut cu carne.


Preparare in imagini:

Astazi va propun sa incercati aceasta mancare de praz pregatita un pic altfel: bucati de praz umplut cu carne tocata, gatit la cuptor, in sos. Este un preparat gustos, care poate fi servit cu succes chiar si de sarbatori sau atunci cand aveti musafiri. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g praz; 200 g carne tocata (amestec carne de vita cu carne de porc slaba, in cantitati egale); 1 ceapa, tocata marunt; 50 g orez fiert; 1 ou; 50 g unt; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 1 lingura de marar uscat, maruntit; 1 lingura de patrunjel verde; 4 felii de lamaie, taiate pe jumatate; sare; piper negru. Preparare praz umplut cu carne: Dupa ce ati curatat prazul de foile exterioare, taiati partea verde, spalati-l si taiati partea alba ramasa in bucati de aproximativ 5 cm lungime. Tocati ceapa marunt  intr-o tigaie, puneti untul la topit. Adaugati ceapa in untul topit caliti-o cam 20-30 de secunde, pana se inmoaie, devenind translucida. Puneti carnea tocata intr-un castron, adaugati ceapa calita (cu tot cu untul topit din tigaie), orezul fiert si amestecati.Continuati prin a adauga oul, mararul, sarea si piperul negru (eu am pus cam 1 lingurita rasa de sare si un varf de lingurita de piper negru) amestecati din nou, pana ce oul se inglobeaza complet si compozitia se omogenizeaza. In acest moment, aveti toate ingredientele pregatite pentru a trece la preparare. Puneti la fiert 1 l de apa cu 1 lingurita de sare si, cand apa da in clocot, adaugati bucatile de praz. Gatiti prazul 8-10 minute dupa care, ajutandu-va de o spumiera, scoateti-l intr-o strecuratoare si lasati-l sa se racoreasca. Pastrati apa in care a fiert prazul. Cand prazul s-a mai racorit un pic, astfel incat sa puteti pune mana pe el, incepeti si scoateti miezul din fiecare bucata, impingand usor de la un capat. Miezul scos nu-l aruncati, puneti-l deoparte, intr-un castron. Incepeti si umpleti bucatile de praz din care ati scos miezul cu compozitia de carne urmand ca, pe masura ce le umpleti, sa le lasati deoparte, pe un blat de lemn. Odata ce ati terminat compozitia de carne, aranjati bucatile de praz umplut intr-o tava. Intre bucatile de praz umplut aranjati bucatile de praz care v-au ramas de la scoaterea miezului, completand astfel toate golurile. Intr-un bol, combinati pasta de tomate cu 500 ml din apa in care ati fiert prazul. Amestecati pana ce pasta de tomate se dizolva, dupa care turnati sosul in tava. Aranjati feliile de lamaie, presarati pe deasupra frunzulite de patrunjel verde introduceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade.  Dupa cca. 30 de minute de stat la cuptor, mancarea de praz este gata. Asezati in farfurii bucati de praz umplut, bucati de praz simplu, acompaniati cu sos si felii de lamaie Savurati acest delicios praz umplut cu carne. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Adi spune:

    Arata bine, acum da-ne sa si gustam 🙂

  2. Olivia spune:

    Arata minunat si pun pariu ca si gustul este la fel de minunat. O sa incerc reteta imediat cum se termina postul:)

Spune-ţi părerea