Placinte crete cu varza acra

Vremea geroasa de afara m-a determinat sa pun astazi in practica niste placinte crete umplute cu varza murata. Usor de pregatit si delicioase, pot fi consumate atat calde cat si la temperatura camerei, alaturandu-le (functie de preferinta) o cana de ceai sau un vin fiert.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru aluat: 600 g faina; 300 ml apa; 50 ml ulei; 2 lingurite drojdie uscata; 1 lingurita sare; 1/2 lingurita zahar.
Pentru umplutura: 900 g varza acra, taiata fideluta; 1 lingurita pasta de ardei iute cu usturoi; 2 linguri sos de soia dulce; 1 lingura otet de orez brun; 6 linguri ulei.
Preparare placinte crete cu varza acra: Intr-o tigaie mai adanca si incapatoare puneti la incins cele 6 linguri de ulei. Adaugati varza murata taiata fideluta subtire si lasati-o la calit, la foc mediu spre iute (nu uitati sa amestecati din cand in cand).
Cat se caleste varza, incepeti si preparati aluatul. Puneti, intr-un mixer, ingredientele pentru aluat in aceasta ordine: apa, uleiul, sarea, zaharul, faina si drojdia uscata. Procesati ingredientele timp de cca. 3-4 minute (atat am avut eu nevoie la Thermomix), pana cand ingredientele se leaga si obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste. Scoateti aluatul din vasul mixerului intr-un castron si lasati-l in preajma unei surse de caldura, cu un prosop de bucatarie deasupra.
Odata ce varza acra a capatat o nuanta brun-aurie, devenind totodata usor crocanta, adaugati in tigaie pasta de ardei iute cu usturoi, sosul de soia dulce si otetul de orez brun.
Amestecati, luati tigaia de pe foc si lasati compozitia sa se racoreasca.
Dupa ce umplutura de varza acra s-a racorit, taiati bila de aluat in 8 bucati.
Tapetati cu faina un blat de lemn, luati o bucata de aluat si intindeti o foaie rotunda si subtire, care sa aiba un diametru de aproximativ 20-23 cm.
Puneti in mijlocul foii 2 linguri de umplutura de varza dupa care, pornind din 4 puncte opuse aflate la marginea foii de aluat, aduceti aluatul peste umplutura, astfel incat aceasta sa fie complet acoperita (vezi foto).
Pudrati cu un pic de faina placinta, neteziti iarasi cu facalatul (usor, fara a apasa prea tare), dupa care continuati in mod similar pana terminati de intins si umplut toate bucatile de aluat.
Puneti la incins la foc mediu (fara ulei) o tigaie de teflon.
Ajutandu-va de o pensula, ungeti o parte a placintei cu un pic de ulei de masline.
Asezati placinta in tigaie, cu partea unsa cu ulei in jos, dupa care ungeti cu ulei si partea aflata la vedere.
Din acest moment, veti praji placintele, intorcandu-le periodic de pe-o parte pe alta (cam la 10-15 secunde), astfel incat sa se rumeneasca frumos si uniform, fara a se arde.
Pe masura ce placintele cu varza acra se rumenesc pe ambele parti, le veti scoate din tigaie, aranja pe un platou, dupa care le veti putea servi cu mare pofta.
Succes la preparare si Pofta Buna!