Mancare de urzici cu smantana

Mancarea de urzici, un preparat plin de vitamine, culoare, prospetime si savoare, care aduce primavara in farfuriile noastre. Varianta pe care vi-o propun in reteta de fata este una de mancare de urzici cu sos alb, avand in componenta smantana si usturoi, condimentata cu delicata aroma a piperului alb.
Prepararea in sine a unei mancari de urzici este simpla, usoara si la indemana oricui. Insa, n-o sa va mint si o sa va avertizez ca pregatirea urzicilor pentru procesul de gatire necesita un pic de rabdare, ca sa nu mai vorbesc ca daca va culegeti personal urzicile aveti nevoie de rezistenta sau macar de manusi chirurgicale :). Oricum, se merita!
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g urzici proaspete (cantitate cantarita dupa curatarea urzicilor, fara insa ca acestea sa fie spalate); 5 linguri smantana pentru gatit (32% grasime); 1 ceapa, tocata marunt; 10 catei de usturoi, zdrobiti; 1 praf de piper alb, macinat; sare; 1 lingura ulei.
Preparare mancare de urzici cu smantana: Eu culeg personal urzicile, nu le cumpar. Dupa ce le culeg, le curat, indepartand eventuale radacini, tulpini, si alegand astfel doar varful abia inmugurit si fraged.
Odata curatate, urzicile trebuie spalate cu mare simt de raspundere. Prin urmare, puneti dopul la chiuveta din bucatarie, adaugati urzicile in chiuveta si dati drumul la apa rece. Lasati apa sa curga pana cand aceasta acopera un pic urzicile, dupa care opriti apa. Spalati urzicile in apa stransa in chiuveta, amestecand energic cu mana de cateva ori, dupa care scoateti urzicile (storcandu-le usor) intr-un castron. Repetati operatiunea aceasta de cel putin 4-5 ori – goliti chiuveta de apa, puneti dopul, adaugati urzicile, dati drumul la apa rece pana le acopera, scoateti-le in castron.
Cand ati terminat operatiunea de spalare a urzicilor, umpleti o oala (suficient de incapatoare) cu apa rece, adaugati 2 lingurite de sare si puneti-o pe foc.
In momentul in care apa da in clocot, adaugati urzicile, pe care le veti gati cca. 7-8 minute.
Dupa acest interval de timp, scoateti urzicile – ajutandu-va de o spumiera – intr-o strecuratoare. Aici le veti lasa sa se racoreasca si sa se scurga de apa, ajutand procesul de scurgere prin presare (cu o spumiera, cu o paleta de lemn, cu o lingura de lemn).
In momentul in care urzicile sunt bine scurse de apa si suficient de racorite pentru a fi manevrate, scoateti-le pe un blat de lemn si tocati-le marunt. Mai apoi, lasati-le deoparte.
Intr-un vas de gatit, nu foarte mare ca si capacitate, incingeti uleiul si adaugati ceapa.
Caliti ceapa pana cand aceasta devine translucida, dupa care adaugati urzicile tocate.
Mai gatiti cca. 1 minut, amestecand permanent, moment in care veti turna apa in vas. Apa nu trebuie nicidecum sa acopere de tot urzicile, ci doar sa se ridice pana la jumatatea acestora.
Gatiti urzicile aproximativ 8-10 minute, amestecand din cand in cand, dupa care adaugati smantana, usturoiul si piperul alb. Potriviti de sare dupa gust si amestecati. Lasati sosul sa mai fiarba 2-3 minute, amestecand constant, dupa care mancarea de urzici cu smantana este gata!
Puneti in farfurii si serviti cu paine prajita si, eventual, cu oua ochiuri.
Succes la preparare si Pofta Buna!
Sanatoase, gustoase, ador urzicile gatite in orice fel, sunt o sursa de energie incontestabila.