Dulceata de capsuni


Dulceata de capsuni

De cand m-am mutat la tara, una din preocuparile mele a fost sa am musai capsuni in gradina. Multe :D! Dupa 3 ani de inmultit, rarit, selectionat, sapat samd., au rezultat in acest an doua parcele de capsuni suficiente pentru a ne satisface poftele – adica sa mancam proaspete cat sa ne saturam, sa pregatim o prajitura si sa preparam si dulceata de capsuni pentru la iarna. Daca ploaia ne va mai lasa un pic in pace, macar pana se mai coc restul fara a se strica de la prea multa umezeala, am de gand sa usuc cateva si la soare. Deocamdata insa, zic mersi si pentru ce-a fost pana acum.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg capsuni; 1 kg zahar tos; 4 pliculete zahar vanilat; sucul de 1 lamaie.

Preparare dulceata de capsuni: Curatati capsunile de codite, asezati-le intr-o strecuratoare si spalati-le bine in cateva jeturi de apa rece. Lasati-le sa se scurga, in strecuratoare, cam 30 de minute, timp in care va puteti pune la indemana restul ingredientelor.

Taiati fructele in functie de marimea lor – sferturi daca sunt mai mari, jumatati daca sunt de marime medie, in timp ce capsunile mai mici pot fi lasate intregi.

Pe masura ce le taiati, puneti-le intr-un castron in care, dupa ce ati terminat de taiat toate fructele, veti adauga zaharul tos si zaharul vanilat.

Lasati-le astfel, la temperatura camerei, pana a doua zi (fara a amesteca), cand capsunile isi vor fi lasat sucul.

Inainte de a transfera compozitia in vasul in care veti prepara dulceata, amestecati un pic in castron (ajutandu-va de o lingura de lemn).

Puneti capsunile pe focul cel mai mic de la aragaz (cu tot cu siropul lasat) intr-un vas suficient de incapator si aduceti la punctul de fierbere.

Din momentul in care siropul da in clocot, dati focul la minim, turnati sucul de lamaie si gatiti dulceata aproximativ 40-45 de minute. In tot acest timp, veti observa ca se formeaza o spuma – aceasta trebuie indepartata periodic, pana cand siropul dulcetii va ramane curat. Cam dupa 35 de minute, incercati dulceata: adica luati un pic de sirop in lingura de lemn si turnati-l intr-o farfurioara (nu trebuie sa fie mult, cateva picaturi vor fi indeajuns). Lasati-l 5 minute sa se raceasca, dupa care inclinati putin farfuriuta intr-o parte – daca siropul sta legat, fara a curge cu usurinta, dulceata este gata si o puteti lua de pe foc.
Puneti in borcane dulceata cat este inca fierbinte (din aceasta cantitate am obtinut 4 borcane de 400 g). Inchideti bine capacul borcanelor, rasturnati-le cu gura in jos si lasati-le astfel cam 10-15 minute. Mai apoi, puneti-le intr-un loc in care sa le puteti acoperi cu o patura sau prosop de bucatarie mai gros.

A doua zi, cand dulceata se va fi racit deja pe indelete, borcanele se vor depozita intr-un loc racoros, iar pofticiosii vor putea desface un borcan pentru a gusta o portie de dulceata de capsuni.


Preparare in imagini:
De cand m-am mutat la tara, una din preocuparile mele a fost sa am musai capsuni in gradina. Multe :D! Dupa 3 ani de inmultit, rarit, selectionat, sapat samd., au rezultat in acest an doua parcele de capsuni suficiente pentru a ne satisface poftele - adica sa mancam proaspete cat sa ne saturam, sa pregatim o prajitura si sa preparam si dulceata de capsuni pentru la iarna. Daca ploaia ne va mai lasa un pic in pace, macar pana se mai coc restul fara a se strica de la prea multa umezeala, am de gand sa usuc cateva si la soare. Deocamdata insa, zic mersi si pentru ce-a fost pana acum. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg capsuni; 1 kg zahar tos; 4 pliculete zahar vanilat; sucul de 1 lamaie. Preparare dulceata de capsuni: Curatati capsunile de codite, asezati-le intr-o strecuratoare si spalati-le bine in cateva jeturi de apa rece. Lasati-le sa se scurga, in strecuratoare, cam 30 de minute, timp in care va puteti pune la indemana restul ingredientelor.  Taiati fructele  functie de marimea lor - sferturi daca sunt mai mari, jumatati daca sunt de marime medie, in timp ce capsunile mai mici pot fi lasate intregi. Pe masura ce le taiati, puneti-le intr-un castron in care, dupa ce ati terminat de taiat toate fructele, veti adauga zaharul tos si zaharul vanilat.  Lasati-le astfel, la temperatura camerei, pana a doua zi (fara a amesteca), cand capsunile isi vor fi lasat sucul.  Inainte de a transfera compozitia in vasul in care veti prepara dulceata, amestecati un pic in castron (ajutandu-va de o lingura de lemn). Puneti capsunile pe focul cel mai mic de la aragaz (cu tot cu siropul lasat) intr-un vas suficient de incapator si aduceti la punctul de fierbere. Din momentul in care siropul da in clocot, dati focul la minim, turnati sucul de lamaie si gatiti dulceata aproximativ 40-45 de minute. In tot acest timp, veti observa ca se formeaza o spuma - aceasta trebuie indepartata periodic, pana cand siropul dulcetii va ramane curat. Cam dupa 35 de minute, incercati dulceata: adica luati un pic de sirop in lingura de lemn si turnati-l intr-o farfurioara (nu trebuie sa fie mult, cateva picaturi vor fi indeajuns). Lasati-l 5 minute sa se raceasca, dupa care inclinati putin farfuriuta intr-o parte - daca siropul sta legat, fara a curge cu usurinta, dulceata este gata si o puteti lua de pe foc. Puneti in borcane dulceata cat este inca fierbinte (din aceasta cantitate am obtinut 4 borcane de 400 g). Inchideti bine capacul borcanelor, rasturnati-le cu gura in jos si lasati-le astfel cam 10-15 minute. Mai apoi, puneti-le intr-un loc in care sa le puteti acoperi cu o patura sau prosop de bucatarie mai gros.  A doua zi, cand dulceata se va fi racit deja pe indelete, borcanele se vor depozita intr-un loc racoros, iar pofticiosii vor putea desface un borcan pentru a gusta o portie de dulceata de capsuni. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea