Dulceata de trandafiri


Dulceata de trandafiri

Acum doi ani, prin toamna, am plantat un trandafir de Damasc,  de ale carei superbe flori m-am bucurat abia anul acesta. Bucuria a fost dubla pentru ca, pe langa a sa frumusete si parfum, trandafirul a facut si suficiente flori asa incat sa fac dulceata de trandafiri in doua transe. N-a iesit ea multa (4 borcanele per total), insa cantitatea este compensata de aroma si delicatetea acestei dulceti.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 90 g petale de trandafiri de dulceata; 350 ml apa; 450 g zahar tos; sucul de la o jumatate de lamaie (cca. 2-3 lingurite zeama de lamaie).

Preparare dulceata de trandafiri: Spalati trandafirii sub jet de apa rece, scuturati-i usor si incepeti sa desprindeti petalele. Indepartati partea alba a fiecarei petale (baza), dupa care marea parte a petalelor (aproximativ 60 g) puneti-le intr-un castron. Restul de petale puneti-le separat, intr-un alt castron (puteti folosi si petale care sunt usor patate).

Turnati sucul de lamaie peste cele 60 g de petale, frecati-le un pic, usor, cu sucul de lamaie si introduceti la frigider.

Puneti apa la fiert si, in momentul in care apa da in clocot, adaugati cele cca. 30 g de petale de trandafiri. Fierbeti 2-3 minute, dupa care luati de pe foc si strecurati zeama (petalele fierte le puteti arunca).

Puneti intr-o cratita lichidul in care ati fiert petalele de trandafiri, adaugati zaharul, amestecati un pic si puneti pe foc.

Din momentul in care incepe sa fiarba, gatiti la foc mediu spre iute cca. 10 de minute.

Cand siropul incepe sa se lege un pic, adaugati cele 60 g de petale de trandafir si continuati sa mai fierbeti, la foc mic, pana cand siropul capata consistenta necesara pentru dulceata (aproximativ inca 15 – 20 minute).

In acest moment, luati de pe foc si procedati ca la orice alta dulceata – puneti dulceata fierbinte in borcane curate si sterilizate, capsati, intoarceti borcanele cu gura in jos timp de 5-10 minute, dupa care acoperiti-le cu un prosop de bucatarie pentru a se raci pe indelete. Bineinteles ca nu am putut sa ma abtin si am gustat dulceata de trandafiri, drept pentru care au mai ramas doar 3 borcanele :).


Preparare in imagini:
Acum doi ani, prin toamna, am plantat un trandafir de Damasc, de ale carei superbe flori m-am bucurat abia anul acesta. Bucuria a fost dubla pentru ca, pe langa a sa frumusete si parfum, trandafirul a facut si suficiente flori asa incat sa fac dulceata de trandafiri in doua transe. N-a iesit ea multa (4 borcanele per total), insa cantitatea este compensata de aroma si delicatetea acestei dulceti. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 90 g petale de trandafiri de dulceata; 350 ml apa; 450 g zahar tos; sucul de la o jumatate de lamaie (cca. 2-3 lingurite zeama de lamaie). Preparare dulceata de trandafiri: Spalati trandafirii sub jet de apa rece, scuturati-i usor si incepeti sa desprindeti petalele. Indepartati partea alba a fiecarei petale (baza), dupa care marea parte a petalelor (aproximativ 60 g) puneti-le intr-un castron. Restul de petale puneti-le separat, intr-un alt castron (puteti folosi si petale care sunt usor patate).  Turnati sucul de lamaie peste cele 60 g de petale, frecati-le un pic, usor, cu sucul de lamaie si introduceti la frigider. Puneti apa la fiert si, in momentul in care apa da in clocot, adaugati cele cca. 30 g de petale de trandafiri. Fierbeti 2-3 minute, dupa care luati de pe foc si strecurati zeama (petalele fierte le puteti arunca). Puneti intr-o cratita lichidul in care ati fiert petalele de trandafiri, adaugati zaharul, amestecati un pic si puneti pe foc.  Din momentul in care incepe sa fiarba, gatiti la foc mediu spre iute cca. 10 de minute. Cand siropul incepe sa se lege un pic, adaugati cele 60 g de petale de trandafir si continuati sa mai fierbeti, la foc mic, pana cand siropul capata consistenta necesara pentru dulceata (aproximativ inca 15 - 20 minute). In acest moment, luati de pe foc si procedati ca la orice alta dulceata - puneti dulceata fierbinte in borcane curate si sterilizate, capsati, intoarceti borcanele cu gura in jos timp de 5-10 minute, dupa care acoperiti-le cu un prosop de bucatarie pentru a se raci pe indelete. Bineinteles ca nu am putut sa ma abtin si am gustat dulceata de trandafiri, drept pentru care au mai ramas doar 3 borcanele :). Pofta Buna!

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea