Hachis Parmentier


Hachis Parmentier

Hachis Parmentier este varianta franceza, mai stilizata, a unui fel de mancare britanic, numit placinta pastorului (shepherd`s pie). Ambele au la baza carnea tocata aflata in combinatie cu piure de cartofi, lucru care ne duce cu gandul la o musaca de cartofi cu carne in care cartofi nu sunt feliati ci zdrobiti. Oricum, un pic de branza rasa pe deasupra, gatirea carnii si a legumelor in unt, iata ceea ce face diferenta intre un hachis Parmentier si o placinta pastoreasca. Una peste alta insa, indiferent de varianta, este o mancare gustoasa, satioasa, deloc complicata din punct de vedere al pregatirii, asa incat nu va ramane decat sa o puneti in practica.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de vita, tocata; 1 kg cartofi, curatati de coaja, taiati cuburi si, mai apoi, fierti; 100 g ceapa, tocata marunt; 1 morcov mic (30 g), tocat marunt; 250 g rosii, curatate de coaja si taiate cuburi marunte; 50 ml vin alb, sec; 1 ou; 100 g unt; 50 ml smantana pentru gatit (32% grasime); 1/4 lingurita nucsoara rasa; 50 g branza Gruyere rasa (sau cascaval ras); 1 lingurita sare; 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat.

Preparare hachis Parmentier: Curatati cartofii de coaja, spalati-i, taiati-i cuburi si fierbeti-i 20 de minute in apa. Mai apoi scurgeti-i, zdrobiti-i, adaugati sare dupa gust, 50 g de unt, 50 ml smantana pentru gatit si amestecati pana obtineti un piure omogen si fin (aceasta etapa o puteti realiza si in avans). Odata ce aveti piureul de cartofi preparat, puneti restul de unt (50 g) la topit, intr-o tigaie.

In momentul in care untul s-a topit, adaugati ceapa si morcovul in tigaie, urmand a cali pana cand ceapa devine aurie.

Adaugati carnea, amestecati si gatiti cateva minute, amestecand permanent astfel incat carnea sa se separe.

Cand carnea tocata si-a schimbat culoarea, stingeti cu vin, adaugati imediat cuburile de rosii si condimentati cu sare si piper.

Continuati sa gatiti, amestecand periodic, pana cand in tigaie nu mai ramane lichid deloc. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca.

Dupa ce carnea s-a racit, adaugati oul si amestecati asa incat oul sa se inglobeze in compozitie.

Ungeti o tava cu un pic de unt (cat o nuca) in care intindeti jumatate din cantitatea de piure.

Adaugati carnea, intindeti-o in strat uniform pe deasupra stratului de piure de cartofi deja asternut, dupa care adaugati restul de piure si intindeti-l pe deasupra stratului de carne.

Presarati nucsoara si finalizati cu un strat de branza sau cascaval.

Introduceti in cuptorul preincalzit la 220 de grade, timp de 25-30 de minute.

Odata ce preparatul a format deasupra o apetisanta crusta rumen-aurie, scoateti din cuptor.

Portionati, puneti in farfurii si savurati acest gustos si consistent hachis Parmentier.


Preparare in imagini:

Hachis Parmentier este varianta franceza, mai stilizata, a unui fel de mancare britanic, numit placinta pastorului (shepherd`s pie). Ambele au la baza carnea tocata aflata in combinatie cu piure de cartofi, lucru care ne duce cu gandul la o musaca de cartofi cu carne in care cartofi nu sunt feliati ci zdrobiti. Oricum, un pic de branza rasa pe deasupra, gatirea carnii si a legumelor in unt, iata ceea ce face diferenta intre un hachis Parmentier si o placinta pastoreasca. Una peste alta insa, indiferent de varianta, este o mancare gustoasa, satioasa, deloc complicata din punct de vedere al pregatirii, asa incat nu va ramane decat sa o puneti in practica. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de vita, tocata; 1 kg cartofi, curatati de coaja, taiati cuburi si, mai apoi, fierti; 100 g ceapa, tocata marunt; 1 morcov mic (30 g), tocat marunt; 250 g rosii, curatate de coaja si taiate cuburi marunte; 50 ml vin alb, sec; 1 ou; 100 g unt; 50 ml smantana pentru gatit (32% grasime); 1/4 lingurita nucsoara rasa; 50 g branza Gruyere rasa (sau cascaval ras); 1 lingurita sare; 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat. Preparare hachis Parmentier: Curatati cartofii de coaja, spalati-i, taiati-i cuburi si fierbeti-i 20 de minute in apa. Mai apoi scurgeti-i, zdrobiti-i, adaugati sare dupa gust, 50 g de unt, 50 ml smantana pentru gatit si amestecati pana obtineti un piure omogen si fin (aceasta etapa o puteti realiza si in avans). Odata ce aveti piureul de cartofi preparat, puneti restul de unt (50 g) la topit, intr-o tigaie. In momentul in care untul s-a topit, adaugati ceapa si morcovul in tigaie, urmand a cali pana cand ceapa devine aurie. Adaugati carnea, amestecati si gatiti cateva minute, amestecand permanent astfel incat carnea sa se separe. Cand carnea tocata si-a schimbat culoarea, stingeti cu vin, adaugati imediat cuburile de rosii si condimentati cu sare si piper. Continuati sa gatiti, amestecand periodic, pana cand in tigaie nu mai ramane lichid deloc. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca. Dupa ce carnea s-a racit, adaugati oul si amestecati asa incat oul sa se inglobeze in compozitie. Ungeti o tava cu un pic de unt (cat o nuca) in care intindeti jumatate din cantitatea de piure. Adaugati carnea, intindeti-o in strat uniform pe deasupra stratului de piure de cartofi deja asternut, dupa care adaugati restul de piure si intindeti-l pe deasupra stratului de carne. Presarati nucsoara si finalizati cu un strat de branza sau cascaval. Introduceti in cuptorul preincalzit la 220 de grade, timp de 25-30 de minute. Odata  ce preparatul a format deasupra o apetisanta crusta rumen-aurie, scoateti din cuptor. Portionati, puneti in farfurii si savurati acest gustos si consistent hachis Parmentier. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea