Tarta (galette) cu rubarba si zmeura


Tarta (galette) cu rubarba si zmeura

Dupa o absenta ceva mai indelungata (motivata insa de multele treburi ce s-au adunat in gospodarie), astazi revin cu o tarta (galette) cu rubarba si zmeura. Galette este o tarta rustica, specifica bucatariei franceze, care in aceasta varianta dulce reprezinta un desert rafinat, potrivit oricarei ocazii.
Aceasta combinatie aromata de rubarba cu zmeura, dulce-acrisoara, pe care am ales-o la momentul pregatirii tartei, mi-a fost la indemana atat datorita multelor tufe de rubarba pe care le am in gradina, cat si productiei de zmeura din curte (care n-a fost deloc de neglijat anul asta). Sper sa o pregatiti si sa va placa!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru aluat – 150 g faina; 120 g unt nesarat, de la frigider; 1/2 lingurita zahar; 1/2 lingurita sare; 60 ml apa rece.
Pentru umplutura – 35o g rubarba, taiata cuburi mici; 100 g zmeura; 200 g zahar tos; 25 g amidon de porumb.

Preparare tarta (galette) cu rubarba si zmeura: Combinati intr-un castron, laolalta cu zaharul si amidonul de porumb, zmeura si tijele de rubarba taiate cuburi.

Amestecati si lasati deoparte pana pregatiti aluatul (pe parcursul pregatirii aluatului, nu uitati sa mai amestecati din cand in cand!).

Intr-un mixer, combinati ingredientele uscate de la aluat, adica faina, sarea si zaharul.

Odata ce ingredientele uscate s-au amestecat, adaugati untul de la rece, taiat in cuburi mici.

Procesati pana ce compozitia capata aspectul unui pesmet cu o granulatie mai mare, dupa care adaugati in mixer apa, putin cate putin, picurand apa peste toata compozitia, in mod uniform.

Procesati din nou, nu foarte mult timp ci doar pana cand aluatul incepe si se leaga.

Scoateti aluatul din mixer, formati o bila, inveliti-o in folie de plastic alimentara si introduceti-o la frigider timp de minim 30 de minute.

Puneti hartie de copt intr-o tava avand dimensiunile de 35/35 cm.

Dupa ce a trecut minim o jumatate de ora, tapetati cu faina un blat de lemn, scoateti aluatul de la frigider, indepartati folia, impartiti-l in 4 bucati egale (bucatile de aluat pe care nu le lucrati reintroduceti-le la frigider!).

Ajutandu-va de un facalet incepeti si intindeti fiecare bucata, prin apasari succesive si rapide, astfel incat sa obtineti o foaie cu diametrul de aproximativ 18-20 cm. Daca foaia pe care o intindeti se inmoaie, introduceti din nou la frigider si continuati dupa ce aceasta isi recapata fermitatea. De asemenea, nu va stresati prea mult la capitolul forma pentru ca, pana la urma, galette este o tarta rustica si, prin urmare, nu trebuie sa fie perfect rotunda.

Foaia astfel obtinuta asezati-o in tava si introduceti la frigider. Prin urmare, nu uitati: reintroduceti la frigider atat bucatile de aluat pe care nu le lucrati, foaia pe care o intindeti ori de cate ori simtiti ca aluatul se inmoaie, precum si foile deja intinse!

In fine, odata ce ati terminat de intins toate cele 4 foi si le-ati asezat in tava, reintroduceti tava la frigider pentru inca 30 minute.

Dupa scurgerea acestui timp, veti putea scoate tava si finisa tarta. Asadar, asezati in mijlocul fiecarei foi, ajutandu-va de o lingura, umplutura de zmeura cu rubarba. Lasati intre umplutura si marginea foii o bordura de cca. 2-3 cm pe care, dupa ce ati asezat umplutura, o veti petrece pe deasupra, unind prin apasare usoara pliurile ce se vor forma, lasand insa centrul descoperit, cu umplutura la vedere (vezi foto).

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, unde veti lasa tarta timp de 30 de minute.

In momentul in care marginile tartei au devenit rumen-aurii, scoateti tava din cuptor, ungeti marginile cu apa, dupa care presarati un pic de zahar tos pe deasupra, de jur-imprejurul fiecarei margini (vezi foto).

Micsorati temperatura cuptorului la 190 de grade si reintroduceti tarta la cuptor pentru inca 15 minute.

La finalul acestor ultime 15 minute, tarta galette cu rubarba si zmeura poate fi extrasa din cuptor, urmand a o putea servi, bucurandu-va de al sau aluat fin si savurandu-i aromele de fructe, dupa ce o veti lasa sa se raceasca.


Preparare in imagini:

Dupa o absenta ceva mai indelungata (motivata insa de multele treburi ce s-au adunat in gospodarie), astazi revin cu o tarta (galette) cu rubarba si zmeura. Galette este o tarta rustica, specifica bucatariei franceze, care in aceasta varianta dulce reprezinta un desert rafinat, potrivit oricarei ocazii. Aceasta combinatie aromata de rubarba cu zmeura, dulce-acrisoara, pe care am ales-o la momentul pregatirii tartei, mi-a fost la indemana atat datorita multelor tufe de rubarba pe care le am in gradina, cat si productiei de zmeura din curte (care n-a fost deloc de neglijat anul asta). Sper sa o pregatiti si sa va placa! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru aluat - 150 g faina; 120 g unt nesarat, de la frigider; 1/2 lingurita zahar; 1/2 lingurita sare; 60 ml apa rece. Pentru umplutura - 35o g rubarba, taiata cuburi mici; 100 g zmeura; 200 g zahar tos; 25 g amidon de porumb. Preparare tarta (galette) cu rubarba si zmeura: Combinati intr-un castron, laolalta cu zaharul si amidonul de porumb, zmeura si tijele de rubarba taiate cuburi. Amestecati si lasati deoparte pana pregatiti aluatul (pe parcursul pregatirii aluatului, nu uitati sa mai amestecati din cand in cand!). Intr-un mixer, combinati ingredientele uscate de la aluat, adica faina, sarea si zaharul. Odata ce ingredientele uscate s-au amestecat, adaugati untul de la rece, taiat in cuburi mici. Procesati pana ce compozitia capata aspectul unui pesmet cu o granulatie mai mare, dupa care adaugati in mixer apa, putin cate putin, picurand apa peste toata compozitia, in mod uniform. Procesati din nou, nu foarte mult timp ci doar pana cand aluatul incepe si se leaga. Scoateti aluatul din mixer, formati o bila, inveliti-o in folie de plastic alimentara si introduceti-o la frigider timp de minim 30 de minute. Puneti hartie de copt intr-o tava avand dimensiunile de 35/35 cm. Dupa ce a trecut minim o jumatate de ora, tapetati cu faina un blat de lemn, scoateti aluatul de la frigider, indepartati folia, impartiti-l in 4 bucati egale (bucatile de aluat pe care nu le lucrati reintroduceti-le la frigider!).  Ajutandu-va de un facalet incepeti si intindeti fiecare bucata, prin apasari succesive si rapide, astfel incat sa obtineti o foaie cu diametrul de aproximativ 18-20 cm. Daca foaia pe care o intindeti se inmoaie, introduceti din nou la frigider si continuati dupa ce aceasta isi recapata fermitatea. De asemenea, nu va stresati prea mult la capitolul forma pentru ca, pana la urma, galette este o tarta rustica si, prin urmare, nu trebuie sa fie perfect rotunda. Foaia astfel obtinuta asezati-o in tava si introduceti la frigider. Prin urmare, nu uitati: reintroduceti la frigider atat bucatile de aluat pe care nu le lucrati, foaia pe care o intindeti ori de cate ori simtiti ca aluatul se inmoaie, precum si foile deja intinse!  In fine, odata ce ati terminat de intins toate cele 4 foi si le-ati asezat in tava, reintroduceti tava la frigider pentru inca 30 minute. Dupa scurgerea acestui timp, veti putea scoate tava si finisa tarta. Asadar, asezati in mijlocul fiecarei foi, ajutandu-va de o lingura, umplutura de zmeura cu rubarba. Lasati intre umplutura si marginea foii o bordura de cca. 2-3 cm pe care, dupa ce ati asezat umplutura, o veti petrece pe deasupra, unind prin apasare usoara pliurile ce se vor forma, lasand insa centrul descoperit, cu umplutura la vedere Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, unde veti lasa tarta timp de 30 de minute. In momentul in care marginile tartei au devenit rumen-aurii, scoateti tava din cuptor, ungeti marginile cu apa, dupa care presarati un pic de zahar tos pe deasupra, de jur-imprejurul fiecarei margini Micsorati temperatura cuptorului la 190 de grade si reintroduceti tarta la cuptor pentru inca 15 minute. La finalul acestor ultime 15 minute, tarta galette cu rubarba si zmeura poate fi extrasa din cuptor, urmand a o putea servi, bucurandu-va de al sau aluat fin si savurandu-i aromele de fructe, dupa ce o veti lasa sa se raceasca. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea